eur:
401.25
usd:
365.77
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Letartóztattak egy magyar férfit Norvégiában, mert betört egy rakétafejlesztő cég rendszerébe

A férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, hozzáférése is volt a titkosított rendszerhez.

Június 27-én őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, miután a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge privát űrcég rendszerét, másolatokat készített fájlokról, és kártékony szoftvert töltött le a vállalat egyik laptopjára – írha a norvég közmédia jelentése alapján a 24.hu.

A 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely egyebek mellett új generációs hordozórakétákat fejleszt. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfinek korábban hozzáférése volt a vállalat rendszereihez, de később megfosztották ezektől a jogoktól. Azzal vádolják, hogy úgy jutott hozzá adatokhoz, hogy arra már nem volt jogosult.

A férfi ügyvédje közölte, ügyfele értetlenül áll a történtek előtt, és tagadja a vádakat.

Az ügyet a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) is nyomon követi. Anniken Beyer Fjeld, a Norvég Nemzetbiztonsági Hatóság (NSM) igazgatóhelyettese megerősítette, hogy őket is tájékoztatták a fejleményekről. Arra vonatkozóan, hogy milyen információt vagy adatot akarhattak ellopni, úgy felelt, arról a céget kell megkérdezni, de „az űrszektornak komoly biztonságpolitikai jelentősége van”. Azzal kapcsolatban nem szeretett volna részletekbe bocsátkozni, hogy az eset mennyire súlyos, mert a nyomozás még tart.

A feltételezett adatlopás Norvégia északnyugati partjainál, az északi sarkkörön túl fekvő Andoya szigetén történt, ahol tavaly novemberben nyitották meg az Andoya űrkikötőt, mely egyben az európai kontinens első űrkikötője is lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×