eur:
392.24
usd:
362.26
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Beryl névre keresztelt hurrikán által okozott hatalmas hullámok Santo Domingóban 2024. július 2-án. A trópusi vihar eddig három halálos áldozatot szedett, kettőt Grenadán, egyet pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

Tarol a Beryl hurrikán a karibi térségben

Jamaicán és a Kajmán-szigetek felé közelít

Legkevesebb hét halottja van a karibi térségben a Beryl hurrikán tombolásának, a trópusi ciklon Jamaica és a Kajmán-szigetek felé halad - figyelmeztetett helyi idő szerint kedd éjjel az Egyesült Államok hurrikánközpontja (NHC).

Venezuelában háromra emelkedett a halálos áldozatok száma. Legalább három további áldozat vesztette életét Grenadán, amelyet hétfőn ért el a vihar. Egy ember a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken vesztette életét a rendkívül heves időjárás miatt. Barbados fővárosában, Bridgetownban otthonokat és üzleteket öntött el a víz, és halászhajók rongálódtak meg. A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén pedig az EDF áramszolgáltató szerint utcákat öntött el a víz, és mintegy tízezer fogyasztó maradt áram nélkül. A Dominikai Köztársaságban hatalmas hullámok zúdultak a főváros, Santo Domingo partjaira - jelentették az AFP francia hírügynökség helyi munkatársai.

"Pusztító szelek, potenciálisan halálosan emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este" - írta az NHC kedd esti közleményében, megjegyezve, hogy a hurrikánt óránkénti 250 kilométeres széllökések kísérik.

"A jó hír az, hogy a Beryl kezdett egy kicsit gyengülni" - mondta Michael Brennan, az NHC igazgatója, aki rendkívül veszélyesnek nevezte a hurrikánt. Hozzátette: a Beryl 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát, jelentős károkat okozva, különösen a házakban, tetőkben, fákban és villanyvezetékekben.

Andrew Holness jamaicai miniszterelnök kedden az X-en arra szólított fel minden jamaicait, hogy készletezzenek élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet", és helyezzék alapvető fontosságú irataikat biztonságos helyre.

Jamaica mellett a Kajmán-szigeteken is hurrikánriadót rendeltek el. A területet várhatóan szerdáról csütörtökre virradó éjjel súrolja majd a ciklon, vagy átrepül felettük - közölte az NHC.

A Beryl csütörtök este Haiti déli részét éri el, tovább gyengülve eléri majd a mexikói Yucatán-félszigetet is.

Ez a szezon első atlanti hurrikánja. Ilyen léptékű vihar rendkívül ritka a hurrikánszezon ilyen korai szakaszában.
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×