eur:
394.68
usd:
366.05
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Szörnyű katasztrófa fenyegeti a Karib-tenger térségét

Az Atlanti-óceánon keresztül a Karib-tengeri Windward-szigetek felé halad a "rendkívül veszélyes", négyes kategóriájú Beryl hurrikán, amely várhatóan életveszélyes szeleket és hirtelen áradásokat is okozhat a hétfői nap folyamán a térségben - közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC).

A 2024-es szezon első hurrikánja vasárnap este Barbadostól mintegy 240 kilométerre délkeletre haladt, és a széllökések sebessége elérte az óránkénti 215 kilométert is. "A Beryl várhatóan továbbra is rendkívül veszélyes, nagy hurrikán marad, miközben a magja a Windward-szigeteken keresztül a Karib-tenger keleti részén halad át" - közölte az NHC.

A hurrikán középpontja várhatóan hétfő reggel, az ötfokozatú skála második legerősebb fokozataként halad át majd a Windward-szigeteken, "potenciálisan katasztrofális károkat" okozva Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, valamint Grenadában.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen az atlanti szezonban, amely június 1-től november 30-ig tart.

Vasárnap a Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennis hurrikánt. Hurrikánfigyelmeztetést adtak ki Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenada, Tobago és a Grenadine-szigetek térségére, illetve a lakosságát arra figyelmeztették hogy trópusi vihar alakulhat ki Trinidad, a Dominikai Köztársaság és Haiti egyes részein.

Barbadostól a hurrikán várhatóan a Karib-tenger felett Jamaica irányába halad tovább, majd Mexikó felé, de a hét közepére veszíthet erejéből. Amerikai hurrikánszakértők szerint az év ezen időszakában az ilyen erős hurrikántevékenység nagyon ritkának és különösen veszélyesnek számít.

Az NHC előrejelzései szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik: a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig.

Címlapról ajánljuk
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség

Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség

Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×