eur:
395.33
usd:
367.47
bux:
71570.38
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Getty Images/Anton Petrus

Atomcsapással fenyegetőzött a fehérorosz vezérkari főnök

Pavel Muravejka egy tévéinterjúban elmondta, hogy az ország védelmében Minszk akár nukleáris fegyvereket is hajlandó bevetni.

A fehérorosz vezérkari főnök az állami ONT TV adásában volt látható, ekkor hangzottak el a fenyegető szavai - írja az Ukrajinszka Pravda híradása nyomán a Portfolio. A katonai vetető a következőképp fogalmazott, amikor szóba jöttek a Fehéroroszországba telepített orosz nukleáris fegyverek:

"Megtanultuk, hogyan kell kezelni ezeket a fegyvereket. Magabiztosan tudjuk használni őket. Képesek vagyunk rá. Biztosak lehetnek abban, hogy ezt meg fogjuk tenni, ha országunk szuverenitása és függetlensége veszélybe kerül".

Pavel Muravejka kitért arra is, hogy Fehéroroszország hamarosan a Sanghaji Együttműködési Szervezet teljes jogú tagjává válik, ezt pedig Lengyelország mindenáron igyekszik megakadályozni. Hozzátette, hogy szerinte Varsó szítja a feszültséget a lengyel-fehérorosz közös határszakaszon, ahol illegális bevándorlók próbálnak belépni az európai uniós országba.

Az orosz vezetés a 2022-es ukrajnai invázió után döntött úgy, hogy taktikai megfontolásból nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba. Fontos azonban kiemelni, hogy a vezérkari főnök által sugalmazott kijelentéssel ellentétben

a fegyverek továbbra is teljes mértékig orosz felügyelet alatt vannak, azok bevetéséről kizárólag az orosz fővárosban tudnak dönteni, erre a fehéroroszoknak nincs felhatalmazásuk.

Fehéroroszország a háború kezdete óta Oroszország egyik legfontosabb szövetségese, az invázió elején saját területét is átengedte az orosz csapatoknak egy Kijev elleni támadáshoz.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Nem tud eltávolódni a 395-396 környékéről a forint, bármilyen kilengés után visszatér ide. Ma reggel is 395 környékén kezd az euróval szemben. Az utóbbi hetekben a nemzetközi hangulat változása billentette ki olykor-olykor a jegyzést, de ahogy a dollár is trendszerűen oldalazott, úgy a forint is visszatért ugyanoda mindig. A háten érkező amerikai foglalkoztatottsági mutató talán változtat ezen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×