eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Android logo displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Androidos telefonokat támad az új zsarolóvírus: viszi az adatainkat és a fotóinkat is

Zárolja az adatokat, és pénzt követel.

Rafel RAT néven terjed egy új androidos zsarolóvírus (ransomware), melyet már számos kiberbűnöző használt nem támogatott készülékek támadására azzal a céllal, hogy lezárják, és pénzt követeljenek a hozzáférhetetlen adatok újbóli elérhetőségéért – írja a HVG a Bleeping Computer cikkére hivatkozva.

A veszélyes kártevőre a Check Point két kiberbiztonsági szakembere figyelt fel, a célpontok között kormányzati és katonai szervezetek is megtalálhatók.

A zsarolóvírust szinte kizárólag elavult Androidot futtató készülékekre küldték ki a támadók, 87,5 százalékban Android 11 és régebbi operációs rendszerrel működő eszközöket fertőztek meg. Az érintett márkákat illetően hosszú a lista, Samsung, Xiaomi, Motorola, OnePlus és Huawei készülékei is megertőződtek. Ezek a régebbi rendszereket futtató okostelefonok és táblagépek már nem kapnak biztonsági frissítéseket, ezért védtelenek az efféle támadásokkal szemben.

A támadók valamilyen fertőzött app telepítésére veszik rá az áldozatokat: ezek lehetnek Instagramot, WhatsAppot vagy éppen valamilyen vírusirtót ígérő APK-fájlok.

Telepítést követően egy sor dologhoz kér hozzáférést a fertőzött app, például ahhoz, hogy futhasson a háttérben is.

A káros tevékenységek sora hosszú: a korábban ecsetelt zsarolóvírus-támadás mellett törölhet minden fájlt az eszközről, továbbíthatja a támadónak az összes SMS-t (ami a kétlépcsős hitelesítőkódok miatt veszélyes igazán), lezárhatja és feloldhatatlanná teheti a készüléket, vagy éppen folyamatosan továbbíthatja a helyadatokat a támadónak.

Ha a felhasználó megpróbálná elvenni a jogokat a zsarolóvírustól, a támadó gyorsan a „kezére csap”, és még azt megelőzően megváltoztatja a jelkódot, valamint lezárja a képernyőt, hogy ezt megtehetné.

Ha már megtörtént a baj, és pénzt követelnek a támadók, nem javasolt megfizetni a váltságdíjat: nincs garancia arra, hogy tényleg meg is fogja kapni a visszafejtő kulcsot a titkosított adataihoz - írja a portál.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×