eur:
395.12
usd:
368.07
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Az ukrajnai békekonfrencia résztvevőiről csoportkép készül a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban, a Bürgenstock üdülőkomplexumban a találkozó első napján, 2024. június 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

Szijjártó Péter szívesen kézbesít ajánlatot Oroszországnak

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svájci békekonferencián.

A tárcavezető - minisztériumának közleménye szerint - az ukrajnai háború megoldásáról rendezett tanácskozáson felszólalásában kiemelte: egy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, egy olyan országot, amely már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel - közölte.

Jelenleg mintegy 1600 olyan iskola és óvoda van Magyarországon, ahova ukrán menekült családok gyermekei is járnak - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak - köztük kárpátaljai magyaroknak - az elmúlt két és fél évben.

"Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg" - fogalmazott.

Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal - mutatott rá. Hozzátette: ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet.

Kiemelte: annak érdekében, hogy "gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól", Magyarország készen áll a szerepvállalásra. "Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák" - mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta: "készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt

szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak,

vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét".

Címlapról ajánljuk
Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Már az elektromos autós támogatási program fele kifutott

Már az elektromos autós támogatási program fele kifutott

A vállalkozások idén februártól jövő tavaszig kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Mostanáig több mint 3200 cég igényelt forrást mintegy 3900 jármű megvásárlásához, több mint ezer pályázat esetében már a támogatói döntések is megszülettek. A beérkezett kérelmek együttesen mára lefedik a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg felét - közölt az Energiaügyi Minisztérium.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×