eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
A nemzetközi űrállomás (ISS). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kamu pánik a nemzetközi űrállomáson - videó

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) véletlenül vészhelyzeti szimulációt sugárzott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amelyben bajba jutott űrhajósok ellátásáról beszéltek.

Az űrkutatási hivatal hivatalos csatornáján olyan hanganyagot sugárzott élőben, amely arra utalt, hogy a legénység egyik tagja a dekompressziós betegség hatásait tapasztalja.

A felvételen egy női hang kérte a legénység tagjait, hogy vizsgálják meg a parancsnokot, ellenőrizzék a pulzusát és adjanak neki oxigént, mert "bizonytalan" az állapota. Ezt követően a közösségi média felületeken elterjedt a hír, hogy súlyos vészhelyzet alakult ki az ISS-en.

"Ez a hang egy folyamatban lévő szimulációból származik, ahol a legénység tagjai és a földi személyzet különböző űrbeli forgatókönyvekre készülnek, és nem kapcsolódik valódi vészhelyzethez. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén semmilyen vészhelyzet nincs" - közölte a NASA.

A NASA által véletlenül közzétett hangfelvétel szerint az úgynevezett dekompressziós betegség tüneteit próbálták kezelni, mely alkalmával oxigént is adnak az űrhajósoknak és megpróbálják ráadni a szkafanderét. A betegség során nitrogén vagy más gázbuborék alakul ki a vérben a légnyomás változása miatt, ami halálos is lehet.

Az űrkutatási hivatal arról is beszámolt, hogy a közvetítés idején az ISS-en tartózkodó legénység tagjai éppen aludtak.

A Nemzetközi Űrállomásra a múlt héten érkezett meg a Boeing Starliner űrkapszulája, fedélzetén két, nagy tapasztalattal rendelkező űrhajóssal, akik egy hetet töltenek majd az ISS fedélzetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×