eur:
394.28
usd:
366.57
bux:
71851.84
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
end of life and palliative care
Nyitókép: sittithat tangwitthayaphum/Getty Images

Ez a négy ágazat felel a legtöbb ember haláláért Európában

A WHO jobb szabályozást sürget.

Európában ez a "négy iparág naponta legalább hétezer embert öl meg" - idézték a szakosított ENSZ-szervezet közleményében Hans Kluge regionális igazgatót.

A dohány, az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az alkohol fogyasztása, valamint a fosszilis tüzelőanyagok használata évente 2,7 millió halálért felelős Európában, világszerte pedig 19 millióért - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO), jobb szabályozást sürgetve ezekre a termékekre vonatkozóan.

"Az iparágak célzott marketingstratégiák révén kihasználják a kiszolgáltatott embereket, félrevezetik a fogyasztókat, és hamis állításokat tesznek termékeik előnyeiről vagy környezetbarátságáról" - mondta. az igazgató.

Hozzátette: ezek a taktikák aláássák a küzdelmet a legnagyobb nem fertőző betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek ellen, amelyek tízből négy halálesetért felelősek Európában.

A WHO szerint a dohány-, élelmiszer-, tüzelőanyag- és alkoholipari óriáscégek termékeik népszerűsítésével akadályozzák az olyan betegségek megelőzésére és ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket is, mint a rák és a cukorbetegség.

A nagy csoportok gyakorlatai serkentik az egyenlőtlenségeket, rák, szív- és érrendszeri, valamint krónikus légzőszervi betegségeket és cukorbetegséget idéznek elő, továbbá "jelentős akadályt jelentenek a megelőzési politikák számára" - sajnálkozott a WHO-illetékes.

A lakosság védelme érdekében a WHO szigorúbb szabályozás bevezetését kéri, különösen az egészségre káros termékek forgalmazása, a monopolisztikus gyakorlatok, a multinacionális vállalatok megadóztatása és a válságok idején kiszolgáltatottabb lakosság "kizsákmányolása" tekintetében.

Hans Kluge úgy fogalmazott: az emberek minden körülmények között fontosabbak a nyereségnél.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×