eur:
396.48
usd:
370.89
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kaiser Ferenc: a francia harci gépek felajánlása inkább politikai gesztus, mint haditechnikai segítség

Franciaország vadászbombázókat szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Emmanuel Macron. A francia elnök azonban nem közölte, hogy a megtámadott ország mennyi gépet kap, és azok mikor érkeznek meg. Az InfoRádióban Kaiser Ferenc beszélt a felajánlás jelentőségéről.

Francia gyártmányú Dassault Mirage 2000-5-ös vadászbombázókat kap az ukrán légierő, ezt Emmanuel Macron francia elnök jelentette be. Azt is közölte, hogy megkezdik a pilóták képzését. Nyáron Franciaországba viszik az ukrán légierő tagjait, hogy felkészítsék őket a negyedik generációs vadászbombázó használatára.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Kaiser Ferenc az InfoRádióban azt mondta, a prototípus a 70-es években állt szolgálatba, és a kilencvenes években korszerűsítették.

"Már nincsenek aktív, tehát a francia légierő által használt gépek ebből a típusból. A francia légierő már a Mirage 2000D változatokat használja, tehát nem a legkorszerűbb gépeit adja át" – fogalmazott Kaiser Ferenc. Hozzátette: szerinte a szolgálatból nem olyan régen kivont gépek átadásáról lehet szó, amiket előtte azért javítani és korszerűsíteni is kell.

A francia elnök azt nem közölte, hogy hány gépet adnak Ukrajnának. Kaiser Ferenc szerint legfeljebb tízet, bár még ennek a háromszorosa is kevés lenne az orosz légiflotta túlerejével szemben."Irgalmatlan eszközparkkal rendelkezik az orosz légierő. Vadászbombázóból, valamint csapásmérő repülőgépből összesen mintegy ezer darab áll rendelkezésre" – mondta.

A szakértő arra is rámutatott, hogy a franciák által felajánlott Mirage-okhoz kell még pótalkatrész, kiképzett pilóta és karbantartó, illetve megfelelő légvédelemmel ellátott repülőtér. Továbbá az sem mindegy, hogy a repülőgépekhez milyen fegyverzetet adna a párizsi kormány.

Kaiser Ferenc szerint nem biztos, hogy a gépeket az ukránok az idén be tudják vetni, így szerinte a francia bejelentés sokkal inkább politikai gesztus, mint olyan haditechnikai segítség, ami érdemben befolyásolná a háború alakulását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×