eur:
396.44
usd:
370.85
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Dassault Mirage 2000-5 francia vadászbombázó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Emmanuel Macron: Franciaország Mirage vadászbombázókat ad Ukrajnának

Az elnök azt is közölte, hogy vállalják 4500 ukrán katona kiképzését.

"Pénteken jelentjük be a Mirage 2000-5-ök átadását" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök franciaországi látogatása alkalmából - mondta az államfő a két legnézettebb országos tévécsatorna, a kereskedelmi TF1 és az állami France 2 híradóinak adott élő interjújában.

Emmanuel Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából 25 állam- és kormányfő részvételével csütörtökön tartott megemlékezés színhelyéről nyilatkozott, ahova többi között az ukrán elnök is meghívást kapott. A francia elnök elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén. Ezden felül további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi Párizs. Macron elnök jelezte, hogy jelenleg egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodik Ukrajnában.

Emmanuel Macron elmondta: Franciaország továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának ahhoz, hogy "ellenálljon, de nem akarja a háború eszkalálódását". "Mi semmi esetre sem állunk háborúban Oroszországgal és a népével" - fogalmazott. Elmondta, hogy pénteken az ukrán elnökkel "egy új együttműködést" kötnek a vadászgépek átadásáról, de nem pontosította, hány Mirage-ról van szó.

Az Ukrajnába esetlegesen küldendő katonai kiképzők kérdésével kapcsolatban Emmanuel Macron úgy vélte, hogy "nem lehet tabu ebben a témában". "Ukrajna szuverén.

Nem arról van szó, hogy a harci övezetbe megyünk kiképzésre,

de amikor Ukrajna kihívással néz szembe, akkor válaszolnunk kell, ahogy eddig is tettük minden alkalommal" - hangsúlyozta a francia elnök.

Emmanuel Macron megerősítette: beleegyezését adta ahhoz, hogy Ukrajna csapást mérjen Oroszországra azokról a területekről, ahonnan a rakétákat kilövik.

A francia elnök úgy vélte, hogy béke csak akkor lesz, ha "Ukrajna képes ellenállni". "A helyzet nehéz" - ismerte el a francia elnök, hozzátéve, hogy az orosz hadsereg "kemény csapásokat" mér a harkivi régióra. "A béke azonban nem lehet Ukrajna kapitulációja" - szögezte le Emmanuel Macron, aki szerint a békének tárgyalások útján kell létrejönnie. Ugyanakkor úgy látta, hogy ennek még nem jött el az ideje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

A Politico értesülései új európai parlamenti frakció alapításában gondolkodik a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, továbbá az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt. Eközben Babis korábbi cseh kormányfő már bejelentette az új frakció létrehozását, míg Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója úgy fogalmazott a 444-nek, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×