eur:
394.98
usd:
368.86
bux:
71790.2
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Öt hadifolyosót tervez a NATO arra az esetre, ha "helyzet lesz" - Magyarország is térképre került

Az amerikai csapatok nem támadó hadműveletekre készülnek, hanem "szembeszállni egy esetleges moszkvai támadással".

A NATO több szárazföldi folyosót alakít ki, hogy egy Oroszország elleni háború esetén az amerikai csapatokat a lehető leghamarabb és legbiztonságosabb útvonalakon a frontvonalra vezényelhessék. A tengeren túli csapatok öt európai állam kikötőjének valamelyikében szállnának partra, jelenlegi tervek szerint elsődlegesen Hollandiában, azonban lehetőség Olaszország, Görögország, Törökország, illetve Norvégia is - olvasható az Index összeállításában, amely a The Telegraph NATO-tól származó információin alapul.

A katonai szervezet logisztikai parancsnoksága szerint a "bázisok" ideje lejárt - azokat lövi szét először az agresszor -, helyettük kellenek útvonalak a páncélosoknak. Amire elsősorban az amerikai haderő készül: "szembeszállni egy esetleges moszkvai támadással".

A NATO vezetése korábban figyelmeztetett már, hogy a nyugati világban fel kell készülniük egy "Oroszországgal való konfliktusra a következő két évtizedben".

A tavalyi vilniusi NATO-csúcs rögzítette már, hogy lesz egy 300 ezer fős "készenléti haderő".

Az elsődleges útvonal Rotterdamból (Hollandia) indulna, de mint az összeállításból kiderül, ha ezt a számítást egy orosz támadás keresztül húzná, az olaszországi "irány" ugrik a helyére, ahonnan az amerikai csapatok Horvátországon és Szlovénián át Magyarországra érkeznének, innen mennének tovább Ukrajna felé. Olaszország mellett Görögország és Törökország lenne még fogadó ország, hogy a román-bolgár területeket gyorsan elérjék a katonák.

Készület történik a skandináv utánpótlási irányra is.

Mutatjuk:

NATO-illetékesek közben amiatt is bizonytalan, hogy a védelmi szövetségnek van-e megfelelő légi ereje egy ilyen "védekező háború" megvívásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×