eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Ukrán Sea Baby drón BM-21 Gard rakéta sorozatvetővel felszerelt változata. Forrás: U24
Nyitókép: Forrás: U24

Ennek az ukrán fejlesztésnek nem fognak örülni az orosz hadiflottánál

Már eddig is komoly veszteségeket okoztak az ukránok az orosz fekete-tengeri haderőnek a Sea Baby drónjaikkal. A robothajók azonban most még félelmetesebb fegyverzetet kaptak.

A Sea Baby fantázianevű tengeri drónnak sokáig még a létezését is tagadták az ukránok. Az orosz fekete-tengeri flottát ért rejtélyes támadások sora után azonban már Kijevben is elismerték, hogy létezik ez a saját fejlesztésű robothajó.

A mintegy ezer kilométer hatótávolságú drónt eddig felderítésre, illetve öngyilkos csapásmérésekre használták, mivel akár 850 kilogramm robbanóanyaggal is megpakolható. Tavaly nyáron az ukránok ilyen drónnal támadták meg a Kercsi-szoros felett átívelő hidat, amely kulcsfontosságú a Krím-félszigeten állomásozó orosz haderő ellátása szempontjából.

Az ukrán mérnökök mostanra továbbfejlesztették a már eddig is sikeres drónt: a szárazföldi harcokban használt szovjet eredetű BM-21 Grad rakéta-sorozatvető csőkötegeit szerelték a robothajóra. A fegyver hatótávolsága 20-30 kilométer, és mivel a rakétáinak nincs saját irányítórendszerük, meglehetősen pontatlan. Ezért úgynevezett területtüzet lőnek vele. Tengerről indítva, a 20 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó rakéták nagy pusztítást végezhetnek kikötői létesítmények, dokkok, raktárak között, de egymáshoz közel horgonyzó hadihajókra is komoly veszélyt jelenthetnek.

A Defense Express című angol nyelvű kijevi portálnak az ukrán digitális átállásért felelős miniszter mutatta be a Sea Baby legújabb változatát. Mihajlo Fedorov elmondta, hogy a drónt már be is vetették a Kinburn Spit turzás (ukránul Kinburszka Kosza) térségében, ahol sikeresen támadták vele az ellenséget.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×