eur:
394.76
usd:
368.34
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke és parlamenti listavezetője aláírja a választói névjegyzéket az előrehozott szerbiai választásokon Szabadkán, a 13-as szavazóhelyen, a Sétaerdei Helyi Közösség épületében 2023. december 17-én. Szerbiában előrehozott parlamenti és vajdasági tartományi választást, 65 helyen pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak ezen a napon.
Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Erős képviselete van a szerb kormányban a vajdasági magyaroknak

Nyolc államtitkári tisztséget kapott az új szerb kormányban a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség.

Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, a kormány azonban csak május 2-án alakult meg. Pásztor Bálint, a vajdasági magyar párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője a közösségi médiában arról írt, hogy ezúttal is az elsők közt nevezték ki a VMSZ államtitkárait.

A párt megtartotta korábbi pozícióit az oktatásügyi, az egészségügyi, a mezőgazdasági, az infrastruktúraügyi, a környezetvédelmi, a pénzügy-, valamint a beruházási minisztériumban, illetve ezúttal az igazságügyi minisztérium helyett a gazdasági tárcában lett képviselője a vajdasági magyarságnak.

"A VMSZ hattagú köztársasági parlamenti frakciója és nyolc államtitkára közösen dolgozik a választási kampányban a polgárokkal egyeztetett prioritások megvalósításán" - hangsúlyozta Pásztor Bálint bejegyzésében, utalva a június 2-i önkormányzati választásokra.

Vickó Ferenc onkológus az utóbbi tíz évben az egészségügyi minisztériumban volt államtitkár, és ismét őt jelölték erre a pozícióra. A 65 éves szakpolitikus kinevezése előtt a Vajdasági Onkológiai Intézetet vezette, emellett pedig évek óta sebészetet tanít az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán.

A mezőgazdasági minisztériumban sem lesz államtitkárváltás. Továbbra is a 48 éves Juhász Attila agrármérnök felel ezért a területért.

Az építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi minisztériumban továbbra is Lálity Urbán Emese képviseli a VMSZ-t. A torontálvásárhelyi építészmérnök korábban helyi politikával foglalkozott. A pénzügyminisztériumban sem lesz váltás, továbbra is a 34 éves Kerekes József lesz a VMSZ államtitkára, a környezetvédelmi államtitkár pedig az 54 éves Jaksa Róbert marad.

Az oktatásügyi államtitkári posztot a következő időszakban Jerasz Anikó tölti be, aki 2014 és 2022 között a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke volt. A közberuházási minisztérium egyik államtitkára a 46 éves Basnec Igor lesz, aki korábban Újvidéken a polgármesteri hivatalban dolgozott, míg a gazdasági minisztériumban a vállalkozói szférából érkező Horvát Király Andrea kapott államtitkári pozíciót.

A VMSZ elnöke korábban arról beszélt, hogy az államtitkári helyek azért fontosak, mert lefedik a vajdasági magyarság számára fontos területeket, és így a közösség számára fontos témák mindig napirenden tudnak szerepelni. A politikus közölte, hogy a VMSZ és a választásokat megnyerő Szerb Haladó Párt hamarosan aláírja a koalíciós szerződést.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

Szabados Gábor az Arénában: túl magasra tette magának a lécet a futballválogatott

A csoportkör után kiesett az Európa-bajnokságról a magyar labdarúgó-válogatott, ennek ellenére meg tudta erősíteni az elmúlt években kivívott pozícióját – mondta Szabados Gábor. A sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a túl magas elvárásokról, a topklubokban szereplő játékosok hiányáról, Marco Rossi jövőjéről és Szoboszlai Dominik értékéről is.

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×