eur:
385.99
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Twitter

Véres összecsapások Berlinben: tüntetők el akarták foglalni a Tesla-gyárat

Erősödik a tiltakozás a milliárdos amerikai vállalkozó, Elon Musk németországi üzemének tervezett bővítése ellen, folyamatos az összetűzés az ellenzők és a rendőrség között. Utakat és vasúti vonalakat kellett lezárni.

A Berlintől mindössze 10 kilométerre lévő, Grünheidében létesített, mintegy 12 ezer embert foglalkoztató üzemben elektromos autókat gyártanak. Március közepén az üzem többnapos leállásra kényszerült, miután egy korábbról alig ismert, Vulkangruppe nevű szélsőbaloldali csoport a tiltakozókat támogatva megbénította a környék és ezen belül a gyár áramellátását. Az áramkimaradás miatt a gyár nyolc napig nem üzemelt, a különös terrortámadás pedig becslések szerint több százmillió eurós veszteséget okozott.

A tiltakozók bejelentették, hogy akcióikkal nem hagynak fel, ennek ellenére a rendőrségtől ultimátumot kaptak hetekkel ezelőtt létesített táboruk felszámolására. Brandenburg tartományi főváros, Potsdam közigazgatási bírósága felülbírálta a rendőrség korábbi döntését.

A bővítés elleni tüntetés ugyanakkor most új dimenziót öltött. A tiltakozás a hét közepén kezdődött, és az előzetes bejelentés szerint vasárnapig tart. Környezetvédő szervezetek felszólítottak arra, hogy más tartományokból is csatlakozzanak, és több mint ezer embert várnak. Szombatra nagy tüntetést szerveznek, ott több ezer résztvevővel számolnak.

Pénteken a Tesla-ellenes tüntetők megpróbáltak behatolni a gyár területére, a rendőrség közbelépett, és megakadályozta az akciót, és több tiltakozót őrizetbe vettek. A rendőrség szóvivője szerint az üzem körül a helyzet "dinamikus", egy tüntető és három rendőr megsérült. Délutánra sikerült normalizálni a helyzetet, a tüntetők nagy része visszatért a környéken felállított táborba, de az oda vezető úton még egy ülősztrájk is nehezítette a rendteremtést, sőt a Berlin és az Odera menti Frankfurt közötti vasúti közlekedést is szüneteltetni kellett, mert a protestálók elfoglalták a síneket.

A legfrissebb beszámolók szerint Grünheidében, illetve a település környékén nagyszámú rendőri egységet mozgósítottak. A rendőrök a tervezett blokádokat igyekeznek megakadályozni. Különböző portálok szerint más tartományok is rendfenntartói támogatást helyeztek kilátásba. A DPA helyszíni riportere szerint folyamatosak a kisebb összecsapások a tüntetők és a rendfenntartók között.

A gyár területén rendőrségi vízágyúk és tömegoszlató járművek jelentek meg. Közben a tiltakozók közleményt adtak ki, amelyben rendőrségi erőszakra panaszkodnak.

A Tesla a várható tiltakozások miatt szerda este leállította a gyártást, és vasárnapig szünetelteti. A dolgozókat, akiknek a feladatköre ezt lehetővé teszi, otthoni munkavégzésre szólították fel.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×