eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Wavy and slanted Iranian flag in the front plane, with masses of Iranian people behind who celebrate an anniversary of the 1979 Islamic Revolution and Iranian independence day, in a march along Azadi avenue toward Azadi square every 22nd of Bahman or 10-11th of February.
Nyitókép: Germán Vogel/Getty Images

Szögesdrótos betonfalat húzta fel az afgán határra Irán

Irán meg akarja erősíteni Afganisztánnal közös határát, erre a célra az idei költségvetésben hozzávetőleg 2,7 millió eurónak megfelelő összeget (mintegy egymilliárd forint) különítettek el - ismertette vasárnap az IRNA iráni hírügynökség.

A kormányzati elképzelések szerint három éven belül az ország északkeleti határát szögesdróttal ellátott, négy méter magas betonfallal biztosítanák az illegális bevándorlás megfékezése végett. Az erre vonatkozó tervek már évtizedek óta megvannak.

A két országnak több mint 900 kilométer hosszú közös határa jórészt lakatlan területen húzódik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslései szerint

Iránban csaknem 4,5 millió afgán él, sokan közülük legális tartózkodási engedély nélkül.

A radikális iszlamista tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvételét követően több mint egymillió afgán menekült érkezett a szomszédos Irán területére. Az emberek többsége a nagyvárosokban telepedett le, jellemzően az alacsony bérezésű ágazatokban dolgozik. A nagyszámú bevándorló érkezése azonban heves belpolitikai vitákat robbantott ki. Mindemellett az afgánok egy része Iránon és Törökországon keresztül Európa felé folytatta útját.

A folyamatos konfliktusok, a szegénység és a magas munkanélküliség miatt minden évben afgánok ezrei kelnek át illegálisan Iránba, ahol a helyi hatóságok csak nehezen tudják elejét venni a csempészetnek és a határsértéseknek. Több összetűzés is volt az iráni biztonsági erők és a tálibok fegyveresei között.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×