eur:
387.27
usd:
356.98
bux:
68407.47
2024. május 17. péntek Paszkál
Gerald Darmanin francia belügyminiszter felszólal az új bevándorlási törvényről szóló vitában a parlamenti alsóház, a nemzetgyűlés ülésén 2023. december 19-én. A nemzetgyűlés és a szenátus vegyes bizottsága hosszas viták után megállapodott a törvénytervezet szövegéről.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Kiakadt Azerbajdzsánra a francia belügyminiszter

Megdöbbenésének adott hangot a francia belügyminiszter amiatt, hogy az azerbajdzsáni parlament együttműködési megállapodást kötött Franciaország egyik tengerentúli területe, Új-Kaledónia törvényhozásával.

Gérald Darmanin hétfőn a francia nemzetgyűlés jogi bizottsága előtt „különösen kártékony beavatkozásnak” nevezte Azerbajdzsán lépését.

„Eddig nem is tudtam arról, hogy Azerbajdzsánnak a gazdaság, a politika, a kultúra és a sport terén a Csendes-óceán déli térségében is vannak érdekeltségei”

– ironizált a francia belügyminiszter, aki „opportunista” partnerségnek nevezte a két törvényhozói testület közeledését.

Franciaország és Azerbajdzsán között hónapok óta feszült a viszony, mert Baku nehezményezi Párizs Örményországot támogató politikáját.

Az új-kaledóniai és az azerbajdzsáni parlament együttműködési megállapodását április közepén írták alá. A jelek szerint a felek között a kulturális, az oktatási és a politikai kapcsolatok erősítését célzó partnerség kiépítése az új-kaledóniai függetlenségpárti politikai erők támogatását élvezi. A nem függetlenségpárti képviselők elítélték a megállapodást, amelyről szerintük nem volt előzetes egyeztetés. Nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy olyan országgal írtak alá megállapodást, amely „szörnyű bűncselekményeket követett el a saját népe ellen”.

Ezek a politikai protokollok politikai értelemben nyilvánvalóan képtelenségek és erkölcsileg elfogadhatatlanok

– vélte Darmanin, megjegyezve, sajnálatos, hogy Új-Kaledóniában egyes függetlenségpártiak „afféle mentsvárként” tekintenek Azerbajdzsánra.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Esnek a hazai blue chipek, csak a Mol tartja magát

Esnek a hazai blue chipek, csak a Mol tartja magát

Mérsékelt esésekkel indult a nap az európai tőzsdéken, és a BUX is lefelé vette az irányt, miután a blue chipek többsége mínuszban áll. Makrofronton Kínán a világ szeme, ahonnan egy rakás gyenge adat érkezett ma reggel, és intézkedéscsomagot jelentettek be a lakáspiac megmentésére. A magyar tőzsdén a Telekomnál voltak események, a cég lemondta jövő hétre tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját, valamint az AutoWallisra érdemes figyelni, miután a társaság közzétette első negyedéves beszámolóját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×