eur:
386.99
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Arian, egy eltűnt hatéves autista fiú után kutatnak rendőrök a németországi Kranenburg környékén, az Oste folyó mentén 2024. április 29-én. A gyermek április 22-én ment el egyedül otthonról a Hamburg környéki Bremervörde határában fekvő kistelepülésen, Elmben, és azóta nem látták.
Nyitókép: MTI/EPA

Egy hete nem találják az eltűnt autista német kisfiút – leállították a keresést

Több mint 1200-an keresték egy hétig Ariant, de nem jártak sikerrel. Most visszavonták az egységeket, és nyomozók próbálják kideríteni, mi is történhetett.

Egy hete tűnt el az alsó-szászországi Bremervördéből a hatéves Arian. Egy térfigyelő kamera rögzítette az utolsó képet róla, amint az akkori alacsony hőmérséklet közepette egy pulóverben és melegítőnadrágban fut a közeli erdőbe. Azóta nyoma veszett. Mentőszolgálatok, rendőrök, tűzoltók és a német hadsereg, a Bundeswehr katonái azóta folytatták a kutatást számos helyi önkéntesek, továbbá drónok és keresőkutyák segítségével.

A hét végén a beszámolók még arról szóltak, hogy Arian felkutatásában több mint 1200-an vesznek részt. A rendőrparancsnok vasárnap még azt nyilatkozta, hogy szó sem lehet a kisfiú keresésének beszüntetéséről, de még arról sem, hogy a keresőosztagok létszámát csökkentik, de keddre megváltozott a hatóságok álláspontja.

A kutatók menet közben "stratégiát" is váltottak. Az első napokban több esetben a kisfiú által kedvelt tűzijáték, továbbá fényszórók, éjszaka is világító léggömbök bevetésével, és zenével, illetve gyermekdalokkal próbálkoztak. Ezt követően autizmusszakértőkkel konzultálva "csendes stratégiára" tértek át, abból kiindulva, hogy az autizmus gyengébb formáját jelentő Asperger-szindrómában szenvedő gyermeket el ne riasszák.

A kutatás kisebb csoportokban, csendben folyt, attól tartva, hogy a hangos zajok megijeszthetik a kisfiút. A segítőket utasításokkal látták el, hogy miként közelítsék meg, ha megtalálják. Telefonon továbbra is várják a bejelentéseket, és minden információnak utánajárnak a rendőrök.

"Még mindig szilárdan hiszünk abban, hogy a kisfiút biztonságban megtalálhatjuk" – idézte a ZDF közszolgálati televízió a hét végén a rendőrség egyik vezetőjét. Hétfőre azonban némileg változott a helyzet. Több hírportál is arról számolt be, hogy a korábbi közlések ellenére némileg csökkent a keresők száma, a mintegy kétszáz Bundeswehr-katonát ugyanis kivonták a kutatók csapatából, majd kedden minden keresőegységet visszavontak, mint közölték, az operatív szakaszból a vizsgálatiba lép át az eljárás, és öt nyomozó fogja szisztematikusan felgöngyölíteni, hogyan tűnt el a fiú.

A rendőrség szóvivője elmondta, még utoljára egy 1500 méter széles emberlánccal átfésülték a terepet, ahol a fiú eltűnhetett, de nem jártak sikerrel, és hozzátette, nincs arra vonatkozó nyom, hogy bűncselekmény történhetett.

Alsó-Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil hétfőn üzenetben fordult a szülőkhöz, és az együttérzés és a szolidaritás példájaként említette a kisfiú keresésében résztvevők munkáját. "Az együttérzés lenyűgöző példája az a tény, hogy a rendőrök szabadidejükben, a szolgálati időn túl is segítenek, mint ahogy a katonák is" – hangsúlyozta a vezető.

Az elmúlt napokban többször is találtak lábnyomokat a kutatást felölelő rendkívül nehéz terepen, amelyek feltételezések szerint Ariantól származhattak. Információk szerint azonban később kiderült, hogy egyik nyomot sem lehet a kisfiúhoz kötni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×