eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kalasnyikov AMB-17 gépkarabély. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Különleges fegyvert tesztelnek az oroszok

Kis méretű, hangtompítóval ellátott gépkarabélyt próbáltak ki, amely hamarosan megjelenhet a csapatoknál is.

A Kalasnyikov vállalat AMB-17 jelű kézfegyvere nem szokványos rohampuska. A rendkívül kompakt kialakítású fegyver 9X39-es lőszert tüzel és kevesebb mint 3 kilót nyom. Nyitott válltámasszal 860 mm, csukottan 600 mm hosszú fegyvert hangtompítóval együtt gyártják. Először 2017-ben mutatták be a moszkvai MKSZ kiállításon, mint a belügyi és a különleges erők számára készített új eszközt.

A hozzá való lőszer is rendkívül egyedinek számít. 9,2 mm-es lövedékét a régi, széles körben elterjedt, 7,62x39 gyalogsági tölténybe szerelték úgy, hogy a hüvely nyakát kiszélesítették. A nagyobb és nehezebb lövedékkel az volt a cél, hogy hatékonyabbá tegyék a különleges erők fegyvereit. A hangtompító miatt ugyanis jelentősen csökken a lövedék sebessége, így az átütő ereje is.

A tervek szerint a szubszonikus lövedék 400-530 méteren belül ejthet halálos sebet, vagy képes átütni egy 10 mm-es acél lemezt.

A különleges 7N9 9X39-es lőszer. A lövedék csúcsát úgy alakították ki, hogy becsapódáskor minél jobban roncsolja az élő szöveteket. Forrás: Wikipédia
A különleges, 7N9 9X39-es lőszer. A lövedék csúcsát úgy alakították ki, hogy becsapódáskor minél jobban roncsolja az élő szöveteket. Forrás: Wikipédia

Az AMB-17-et a híres tervező, Jevgenyij Dragunov MA típusú fegyvere alapján, 2015-ben kezdték fejleszteni. A most megjelent információk szerint a nagy tűzerejű, de kis méretű és nagyon csendes gépkarabéllyal a mesterlövész rajokat akarják elsősorban ellátni, hogy közelharc esetén meg tudják védeni magukat.

Ugyanakkor a cég közleményében azt is megemlíti, hogy a kis rohampuska az ASz Val és VSzSz Vintorez, valamint az AKS-74U fegyverek utóda lehet a belügyi csapatoknál, illetve az orosz hadsereg különleges egységeinél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×