eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A londoni rendőrség központja, az Új Scotland Yard  2023. március 21-én. Ezen a napon hozták nyilvánosságra a londoni rendőrségnél, a Scotland Yardnál végzett átfogó vizsgálatról készített jelentést. A vizsgálat súlyos rendszerszintű gondokat és hiányosságokat tárt fel, pédául a rendőrök között meglévő rasszizmust, nőgyűlöletet és homofóbiát.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Új részletek a londoni késelésről – nem minden világos

A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint hárman támadtak a múlt héten Londonban késsel megsebesített iráni ellenzéki újságíróra, és a támadás után szinte azonnal mindhárman külföldre menekültek.

Az incidens a délnyugat-londoni Wimbledon kerületben történt péntek este. A késes támadás a 36 éves Pouria Zeraatit, a londoni székhelyű, perzsa nyelven dolgozó Iran International médiatársaság újságíróját érte.

Zerati a lábán sérült meg, de néhány napi kórházi kezelés után hazatérhetett.

A Scotland Yard kedd késő este ismertetett legfrissebb tájékoztatásában megerősítette, hogy miután a sértettet foglalkoztató médiaorgánumot korábban több fenyegetés érte, a vizsgálatot a rendőrség terrorellenes ügyosztálya irányítja.

A tájékoztatás szerint a nyomozók kiderítették, hogy az újságírót két férfi támadta meg az utcán, majd egy autóval, amelyet harmadik társuk vezetett, elmenekültek a helyszínről.

A kék Mazda 3-ast nem sokkal később üresen megtalálták egy közeli városrészben.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy

a három gyanúsított a támadás után egyenesen a londoni Heathrow repülőtérre utazott, és néhány órán belül külföldre távoztak.

Dominic Murphy, a Scotland Yard terrorizmusellenes parancsnokságának vezetője a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában – nevek említése nélkül – közölte, hogy a nyomozók azonosították a három gyanúsítottat.

Murphy nem említette, hogy a feltételezett támadók hova utaztak Londonból, de közölte, hogy a Scotland Yard külföldi partnerszervezetekkel együtt dolgozik a további részletek felderítésén.

A terrorizmusellenes ügyosztály vezetője hangsúlyozta:

a londoni rendőrség továbbra sem tudja, hogy mi volt a támadás indítéka, és az incidensnek számos magyarázata lehet.

A brit kormány nemrégiben szankciókat jelentett be az iráni Forradalmi Gárda több vezetője ellen, elsősorban brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő újságírók és jogvédő aktivisták fenyegetése miatt.

E szankciók előzményeként az ITV News brit kereskedelmi televízió feltáró riportot közölt arról, hogy az iráni fegyveres testület egyik különleges egysége merényletterveket szőtt az Iran International két műsorvezetője ellen.

A riportműsorban elhangzott, hogy iráni hírszerzési ügynökök 200 ezer dollárt ajánlottak egy embercsempésznek az Iran International két munkatársának meggyilkolásáért, az embercsempész azonban kapcsolatba lépett az ITV-vel és beszámolt az ügyről.

A brit kormány a szankciók bejelentésével egy időben közölte, hogy az iráni rezsim 2022 januárja óta legalább tizenöt alkalommal próbálkozott brit állampolgárok, illetve Nagy-Britanniához kötődő más személyiségek meggyilkolásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×