eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen tüntetnek Erfurtban 2024. január 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Jacob Schroeter

Az állandó támadások ellenére is az élen az AfD a keletnémet tartományokban

Alig fél évvel a tartományi választások előtt Türingiában és Szászországban is az Alternatíva Németországnak a legnépszerűbb párt.

A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak nevű, 2013-ban alakult párt ellen az év eleje óta tartanak a tiltakozó megmozdulások, mert a párt képviselői állítólag részt vettek egy szélsőjobboldali személyek által szervezett találkozón, amelynek fő témája több millió bevándorló kitoloncolásának terve volt. Az AfD ellen ennek nyomán összefogott a kormánykoalíció és az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU pártszövetség is.

Az ok azonban elemzők szerint nem csupán a párt radikális politikájának elítélése volt, hanem az AfD az elmúlt hónapokban rohamosan növekvő országos támogatottságának csökkentését célzó törekvés is. A felmérések ugyanis hónapok óta arról tanúskodtak, hogy az AfD folyamatosan erősödött, olyannyira, hogy a CDU mögött Németország második legnépszerűbb partjává vált.

A rendszeres közvélemény-kutatások adatiból kitűnt az is, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló párt egyre nagyobb fölénnyel előzi meg a kormánykoalíció pártjait, a szociáldemokrata SPD-t, a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t, és különösen az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban népszerű.

Ennek pedig különös jelentősége van annak fényében, hogy az idei esztendő egyfajta szuperválasztási év Németországban. Egy évvel a jövő évi országos parlamenti választások előtt idén ősszel három keletnémet tartományban tartanak helyi törvényhozási választásokat: Türingiában, Szászországban és Brandenburgban.

Az elemzők szerint az AfD mindenekelőtt a CDU arra irányuló törekvéseit veszélyezteti, hogy 2025 őszén ismét Németország vezető kormánypártja legyen. A t-online hírportál által ismertetett legfrissebb felmérések ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy az ellene indított szinte országos kampány ellenére

az AfD Türingiában és Szászországban továbbra is a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt.

Alig több mint öt hónappal a választások előtt mindkét tartományban megelőzi a kereszténydemokratákat, noha a CDU egyik legfőbb célja az, hogy mind Türingiában, mind Szászországban az élen végezzen. A felmérést végző Insa intézet szerint Türingiában például 10 százalékponttal előzi meg a CDU-t. Türingiában annak ellenére áll az élen, hogy a tartományban a helyi alkotmányvédelmi hivatal a pártot hivatalosan is szélsőjobboldalinak minősítette, és a vita pedig már arról folyik, hogy a helyi hatóságok az AfD-t titkosszolgálati eszközökkel figyelhetik-e.

A türingiaihoz hasonló a helyzet Szászországban is, az AfD ugyan kisebb fölénnyel, de jelentősen megelőzi második helyen álló CDU-t.

Feltűnő az is, hogy az ellene zajló országos kampány ellenére Türingiában az AfD támogatottsága a nyolc hónappal ezelőtti hasonló felmérés óta alig 2 százalékponttal, Szászországban pedig mindössze 1 százalékponttal csökkent.

Mindez nem jelenti azt, hogy az AfD – hacsak nem szerez abszolút többséget – koalíciós partner híján bármelyik tartományban hatalomra kerülhet.

A kormányalakítás azonban igencsak nehézzé válhat, különös tekintettel arra, hogy a CDU "hőn óhajtott" koalíciós partnere, az FDP a felmérések szerint egyik tartományban sem jut be a helyi parlamentbe.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×