eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A japán Space One cég Kairos rakétájának fantázia rajza. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kudarccal végződött a japánok űrrakéta-kísérlete - videó

A Space One japán cég kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő Kairos rakétája az első indítás után felrobbant.

A fiaskó súlyos csapás a japán rakétaiparra, mivel egyre inkább nő az igény a nemzetbiztonsági, valamint kereskedelmi célú műholdak iránti - írja a Reuters brit hírügynökségre hivatkozva a Portfolio.

A japán Space One vállalat által gyártott Kairos nevű, kis méretű, szilárd hajtóanyaggal működő rakéta mindössze öt másodperccel a felszállást követően felrobbantotta magát.

A cég nem részletezte az önmegsemmisítés pontos okát. Tojoda Maszakazu, a vállalat elnöke csak annyit mondott, hogy a rakéta "befejezte a repülést", mivel úgy ítélte meg, hogy nem tudja teljesíteni küldetését. Még hozzátette: vizsgálják a robbanás körülményeit, de arról már nem beszélt, hogy mikor tervezik a következő Kairos indítását.

Ugyanakkor a Space One nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az indítás nagymértékben automatizált volt és csak minimális földi személyzetet igényelt. Ezért a rakétarendszert úgy alakították ki, hogy önmegsemmisítést hajtson végre, amennyiben olyan hibát észlelne, ami veszélyeztetné a földön tartózkodó embereket.

Toyoda kiemelte, hogy ők nem tekintik kudarcnak a sikertelen indítást, mivel minden próbálkozás új adatokkal és tapasztalatokkal szolgál számukra. A hatóságok megerősítették, hogy a robbanás nem okozott személyi sérülést, a tüzet pedig gyorsan eloltották.

A Kairos egy kísérleti kormányzati műholdat vitt volna fel, amely ideiglenesen pótolhatta volna az űrben lévő hírszerző műholdakat.

(A nyitóképen a Space One japán cég Kairos rakétájának fantáziarajza látható.)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×