eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hot summer day and forty degrees Celsius on a thermometer. Thermometer in summer day shows high temperature degree with sun in background.
Nyitókép: Getty Images

Megkongatták a vészharangot, már a britek is aggódnak a durva hőhullámok miatt

Egy friss jelentés szerint súlyos gazdasági károkat és ezrek halálát okozhatja, ha nem készülnek fel időben a hőhullámokra az Egyesült Királyságban.

A brit parlamentben egyre többször kerülnek napirendre a hőhullámok okozta gazdasági károk és negatív egészségügyi következmények enyhítésére, illetve megelőzésére irányuló intézkedések. A londoni alsóház környezetvédelmi bizottságának elnöke, Philip Dunne felszólította a kormányt, hogy azonnal cselekedjen, mert beláthatatlan következményei is lehetnek, ha nem tesznek érdemi lépéseket a közeljövőben.

A politikus szakértők kutatásaira hivatkozva közölte: 2050-re olyan állapot is előállhat, hogy

évente akár tízezer ember is meghalhat az Egyesült Királyságban a hőhullámok következtében,

a gazdasági károk pedig elérhetik az évi 60 milliárd fontot is, ha nem tesznek többet az egyre aggasztóbbá váló éghajlati folyamatok megakadályozása, visszaszorítása érdekében – írja a vg.hu.

Az Egyesült Királyság nemzeti statisztikai hivatalának (ONS) becslései szerint 2022-ben 4500 halál volt köthető a hőséghez.

„A veszély jelen van, és egyre gyorsabban közeleg. Azonnali tervre van szükségünk. Minél tovább húzzuk az időt, annál nagyobb veszélyben leszünk” – figyelmeztetett Philip Dunne.

Az extrém hőségnek számos káros hatása van az emberi szervezetre, többek közt növeli a vérnyomást, felgyorsítja a szívverést, fokozza a kiszáradás, valamint a hőguta okozta betegségek vagy a halál kockázatát. Különösen nagy veszélyben vannak a tartós betegséggel küzdő 65 év felettiek, továbbá a nagy hőség a mentális egészséget is rombolhatja.

A londoni alsóház környezetvédelmi bizottsága által összegyűjtött adatok alapján

kétszeresére nő az öngyilkossági kockázat Nagy-Britanniában, ha a hőmérséklet tartósan eléri a 32 Celsius-fokot.

A testület szerint a pusztító viharokhoz, hurrikánokhoz hasonlóan a hőhullámoknak is nevet kellene adni, mert így az emberek talán jobban felmérik a veszélyeket, illetve megértik a kockázatokat.

Korszerűsíteni kellene a lakásokat

A bizottság javaslata szerint több parkot kellene telepíteni, valamint bővíteni kellene a zöld infrastruktúrát, ami elsősorban az olyan nagyvárosi környezetben fontos, mint London, ahol nyolc fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet, mint vidéken. A jelentés kitért arra is, hogy Nagy-Britanniában a korábbi évtizedekben nem megfelelően alakították ki az otthonokat, irodákat a hőség kezelésére, ami hőhullámok esetén ugyancsak megnövelheti a halálesetek kockázatát a túlfűtöttség miatt. Figyelmeztettek arra is, hogy hőségben kevésbé produktívak az emberek a munkahelyükön.

A kormány a jelentésre reagálva kifejtette: ötéves tervet dolgoztak ki a változó éghajlat káros hatásainak enyhítésére. Céljuk a nemzeti ellenálló képesség erősítése, a zöld gazdaságok támogatása és az élelmiszer-termelés védelme. A kabinet ígéretet tett arra is, hogy még több pénzt áldoz arra, hogy az egyes ingatlanok, épületek még energia-hatékonyabbak legyenek.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×