eur:
394.62
usd:
365.9
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Titkos béketárgyalások lehettek Ukrajnával

Titkos egyeztetést folytatott Ukrajna a G7-országokkal és néhány semleges nagyhatalommal a háború lezárásáról tavaly decemberben – írja több amerikai és brit lap.

A portfolio.hu írja több maerikai forrsá alapján, hogy a tárgyalást azért nem hozták nyilvánosságra, mert olyan semleges országok is részt vettek rajta, melyek szoros gazdasági kapcsolatot ápolnak Oroszországgal, ilyen Szaúd-Arábia és India is. Meghívták még Brazíliát, Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket is, ők viszont nem mentek el.

Oroszországot nem hívták meg a találkozóra;

Moszkva, miután kiderült a meeting ténye, rövid közleményt adott ki, melyben „humbugnak” nevezte az egyeztetéseket.

A Bloomberg információi szerint a tárgyaláson főleg a nyugati és ukrán békeformulát próbálták „eladni” semleges nagyhatalmaknak:

  • az orosz katonák kivonulása Ukrajnából (melynek része a Krím),
  • a háborús bűnösök elszámoltatása (ebben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar is érintett lehet),
  • jóvátétel kérdése.

A legtöbb komolyan vehető biztonságpolitikai szakértő szerint a nyugati békeformula implementációjának jelenleg nagyon kevés esélye van, Oroszország nélkül pedig nincs sok értelme tárgyalni a háború lezárásáról.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×