eur:
395.27
usd:
368.22
bux:
71859.74
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes lítiumkincsre bukkantak, több százmillió elektromos autóhoz lenne elegendő

A lítium kulcsfontosságú alapanyaga az akkumulátorgyártásnak, az viszont más kérdés, hogy a lelőhelyek a bolygó mely pontjain találhatóak. Az Egyesült Államokban most sokan örülhetnek, ugyanis fontos lítium-felfedezést tettek.

Kalifornia ismert környéke a Salton Sea (Salton-tó), ami eddig is ismert lítiumlelőhely volt, ám egy új tanulmány szerint a tómeder alatt található földalatti készlet elegendő lítiumot tartalmaz ahhoz, hogy 375 millió elektromos jármű akkumulátorához lehessen akkumulátort készíteni, így ez a tó most a világ egyik legnagyobb lítium-lelőhelye lett - írja az e-cars.hu.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) a héten közzétett új tanulmánya az első, amely számszerűsíti a lelőhely tulajdonságait. Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatói szerint

a készlet 3400 kilotonna finomított lítium előállítását tudja támogatni.

A DOE szerint az ott található összes lítium „lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem Kínán keresztül importálunk.”

Egyelőre megoldandó feladat, hogy a földalatti geotermikus sóoldatból hogyan lehet kereskedelmi méretekben kivonni a lítiumot, de néhány vállalat már dolgozik ezen. Az eddigi, lassú módszerek helyett olyasmin dolgoznak, amivel közvetlenül ki tudják vonni a lítiumot a sóoldatból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×