eur:
394.84
usd:
367.68
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án. Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij új lendületet akar adni a hadműveleteknek

Az ukrán elnök menesztette a katonai egészségügyért felelős parancsnokot.

Volodimir Zelenszkij az ukrán védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval arról tárgyalt, hogyan lehetne felgyorsítani az ország keleti és déli részének felszabadítását - jelentette a Reuters. Éjszakai videoüzenetében az elnök egyebek közt arról beszélt, hogy nem lehet tovább várni az eredményekre, gyorsan kell cselekedni.

Egyúttal azt is közölte, hogy meneszti a hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát, mert elégedetlen Tetjana Osztascsenko munkájával. Mint mondta: az egész társadalom azt várja, hogy a sebesültek jobb ellátást kapjanak. Zelenszkij digitalizációt és hatékonyabb kommunikációt sürgetett.

A egészségügyi parancsnok menesztésének hírét a védelmi miniszter is megerősítette. Rusztem Umerov is a digitalizációt nevezte a harctéri sebesültellátás számára a legfontosabbnak. A hadsereg egészségügyi szolgálatának vezetőjét azután váltották le, hogy az ukrán sajtóban cikk jelent meg a testület több vezetőjének, köztük Tetjana Osztascsenkónak az alkalmatlanságáról. Helyére a kijevi katonai kórház igazgatóját, Anatolij Kazmircsuk vezérőrnagyot nevezték ki.

Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij sürgette, hogy a hadsereg vezetése gyorsítsa fel a megszállt területek felszabadítását. Az elnök cáfolta a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij tábornok korábbi véleményét, amely szerint a Oroszország és Ukrajna a között patthelyzet alakult ki, lassú, felőrlő háború folyik. Zelenszkij elnök ezzel szemben újból azt hangsúlyozta, hogy az eredményekhez idő kell és arra kérte Ukrajna nyugati szövetségeseit - főleg az Egyesült Államokat -, hogy folytassák az ország katonai támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×