eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jahja Szinvár, a Hamász jelenlegi vezetője. Forrás: X / Dan Poraz
Nyitókép: Forrás: X / Dan Poraz

Bejnamin Netanjahu: élő halott a Hamász irányítója – bemutatjuk a Hán Junisz-i mészárost

Az izraeli kormányfő így nyilatkozott arról a Jahja Szinvárról, aki huszonkét évet ült börtönben, mert több embert is meggyilkolt. Egyiküket élve temettette el.

Az október 7-i vérengzés kiagyalója arra használta évtizedekig tartó raboskodását, hogy megtanuljon héberül. Aztán az elsőtől az utolsó betűig elolvasta a híres izraeli politikusok könyveit, majd választékos stílusban még interjút is adott az egyik tévéműsorban – írja a Financial Times.

Nyilatkozatai és megnyilvánulásai alapján az izraeli belső elhárítás, a Sin Bet azt hitte, már eléggé jól ismeri a férfit. De ennél nagyobbat talán nem is tévedhetett volna – mondta a londoni újságnak a szolgálat korábbi kihallgató tisztje. Micha Kobi szerint alaposan átverte őket Jahja Szinvár, amikor azt mondta: "Megértjük, hogy az izraelieknek kétszáz atombombájuk van és az övék a világ talán legjobb légi ereje. Tudomásul kell vennünk, hogy nem lenne elég erőnk elpusztítani ezt az országot."

Mindezt a jeruzsálemi vezetés úgy értékelte, hogy a most 61 éves palesztin vezető valamiféle megbékélésre törekszik a zsidó állammal.

Erre utalt az is, hogy Jahja Szinvár nyíltan a Hamász hatalmának megszilárdítására és a Gázai övezet gazdaságának erősítésére törekedett. Ám mindez csak álca volt, a valóság ennél sokkal drámaibbnak bizonyult.

Jahja Szinvár az övezet déli részén, Hán Junisz város nyomornegyedében született. Nyilván ez adhatta neki az első lökést ahhoz, hogy szimpatizálni kezdjen az Izrael-ellenes, szélsőséges iszlamista nézetekkel. Az 1980-as években a Hamász alapítója, Ahmad Jaszin sejk tanácsadója lett, majd nem sokkal később létrehozta a szervezet katonai szárnyát, az úgynevezett Ezzedin al-Kasszám Brigádokat.

A tolókocsiban Ahmad Jaszin sejk, a Hamász alapítója. Forrás: X /  Shehab Yasser
A kerekesszékben Ahmad Jaszin sejk, a Hamász alapítója. Forrás: X / Shehab Yasser

Az akkoriban a nyilvánosság előtt csak Abu Ibrahim néven ismert férfi nem sokkal ezután már a Hamász rettegett belső elhárítását, a Dicsőség Erejét is vezette. Ennek a csoportnak a legfőbb feladata az Izraellel valamilyen módon együttműködő palesztinok levadászása volt. Jahja Szinvár jó néhányuk megölésére adott utasítást, de ő maga is részt vett a gyilkosságokban.

Egy alkalommal arra kényszerített egy férfit, hogy élve temesse el a bátyját.

A végén Jahja Szinvár egy kanalat adott neki, és azzal kellett a földet a testvérére dobálnia, míg az meg nem fulladt

– mesélte Micha Kobi a brit újságnak. Végül az izraeliek tartóztatták le, és egy katonai bíróság összesen tizenkét gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek, amiért évtizedekre börtönbe csukták.

A Sin Bet jellemzése szerint Jahja Szinvár kegyetlen, hatalmaskodó, befolyásos személyiség, akit azonban elfogadnak a társai. Ravasz, manipulatív, rendkívül szívós és képes még a rabtársai előtt is titkolózni. A börtönévek alatt ő lett az összes fogvatartott palesztin vezetője, ami a Hamászon belül egy igen tekintélyes poszt. Az utca népe dicsőíti, bár sokan csak mint a "Hán Junisz-i mészárost" emlegetik. A Hamász többi vezetője viszont éppen a kegyetlensége miatt fél tőle.

"Nem is akadt köztük egy sem, aki ellenezte volna az október 7-i mészárlás tervét, bár nyilván tudták, hogy egy ilyen akció után milyen válaszcsapásra számíthatnak Izraeltől" – mondta Micha Kobi.

Jahja Szinvár agyából 2004-ben az izraeli orvosok egy cisztát távolítottak el, és ezzel megmentették az életét. Forrás: X /  yoni ben menachem
2004-ben Jahja Szinvár agyából egy cisztát távolítottak el az izraeli orvosok, és ezzel megmentették az életét. Forrás: X / yoni ben menachem

"Jahja Szinvárt nem érdekli, ha ezrek halnak meg miatta" – nyilatkozott egy brit elemző a Financial Times-nak, utalva arra, hogy eddig már 9770-en vesztették életüket a Gáza elleni támadásokban. "Nem egy megalkuvó típus, hatalmas az egója, és meggyőződése, hogy neki küldetése van ezen a világon. Egy igazi szociopata, és ezt nem becsmérlésként mondom" – tette hozzá.

Végül 2011-ben, huszonkét évnyi raboskodás után, egy fogolycserével szabadult. Az izraeliek azt hitték, hogy a mérsékelt palesztinok közé áll majd. Hat évvel később a Hamász gázai szervezetének első embere lett, miután a korábbi vezetőt, Iszmail Hanijeh-t felfelé buktatták, és Katarba küldték.

Jahja Szinvár agresszív elképzeléseinek első jelei 2021-ben mutatkoztak, amikor egy belső hatalmi harcot megnyerve összecsapást provokált ki Izraellel. Az alig tizenegy napos ellenségeskedésekben még az ő saját háza is elpusztult ugyan, de a romok között, egy karosszékben üldögélve is úgy nyilatkozott, hogy legyőzték a zsidó államot.

"Legyőztük Izraelt" – közölte Jahja Szinvár. Forrás: X / Gabriel Chocron

A harcok után megint tárgyalások kezdődtek, de az egyik résztvevő mesélte, hogy ez csak a háttérben folyó katonai tervezés leplezését szolgálta. Az izraeli titkosszolgálat szerint legalább egyévnyi előkészítés kellett ahhoz, hogy a Hamász fegyveresei végre tudják hajtani a zsidó állam történetének legszörnyűbb vérengzését.

"Tudomásul kell vennünk, hogy Jahja Szinvár egy vérszomjas terrorista, akit a gyűlölet és Izrael állam elpusztítása mozgat" – mondta Michael Milstein, az izraeli katonai hírszerzés nyugalmazott tisztje.

Bár a Gáza ellen folyó hadjárat egyik legfőbb célpontja a Hamász vezetőjének megsemmisítése, de ő ettől egyáltalán nem retten meg. Mivel az októberi vérfürdővel sikerült megaláznia Izraelt és ezzel még súlyos válságba is sodorta az egész Közel-Keletet, ez önmagában győzelem lehet Szinvár számára. „Nem fogja megadni magát. Ott fog meghalni Gázában” – mondta Micha Kobi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×