eur:
392.4
usd:
362.54
bux:
72061.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Aerial photo of the area of the headquarters in the Sudanese capital Khartoum
Nyitókép: Abd Almohimen Sayed/Getty Images

Lángba borult Szudán fővárosának ikonikus felhőkarcolója – videó

Kigyulladt Kartúm városközpontjának több nevezetes épülete vasárnap a kormányerők és a lázadó milícia között kiújult harcokban.

Az AFP francia hírügynökség által hitelesített – közöségi médiában megjelent – felvételek tanúsága szerint lángokban állt a város számos látványossága, köztük a híres Greater Nile Petroleum Oil Company Tower kúp alakú toronyháza is.

A szudáni főváros lakói szerint szombaton törtek ki újabb heves összecsapások a harcoló felek között. Mint mondták, a hadsereg tüzérségi támadást indított a milicisták Majo városrészben található támaszpontjai ellen, míg utóbbiak ellentámadást intéztek a hadsereg főhadiszállása ellen.

Szudánban április közepén tört ki fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között.

Szudánban a konfliktus kezdete óta 5,2 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, és az Armed Conflicts Location and Event Data Project nevű civilszervezet óvatos becslése szerint eddig legalább 7500-an vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Újabb pofon a kriptopiacnak: miért zuhant megint a bitcoin?

Újabb pofon a kriptopiacnak: miért zuhant megint a bitcoin?

Az elmúlt napokban csúnya esés alakult ki a bitcoin és más kriptoeszközök piacán, majd a lejtmenet péntekre még inkább begyorsult. A piacot az helyezte első sorban nyomás alá, hogy a korábban hackertámadás áldozatául esett Mt. Gox jelentős mennyiségű bitcoin kezdett el mozgatni a károsultak kifizetésére. A hackelés idején (2014-ben) 600 dollár környékén mozgott a bitcoin, most pedig 55 000 dollárnál jár, így a piaci szereplők arra a készülnek, hogy a károsultak amint megkapják a kompenzációjukat, azonnal jelentős mennyiségű bitcoint önthetnek a piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 07:50
×
×
×
×