eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg egyik hirdetését távolítja el egy férfi Szentpéterváron 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP

Sokasodnak a jelek, hogy ütött a Wagner órája

A fehérorosz fővárostól, Minszktől délkeletre fekvő katonai bázisról készült műholdfelvételeken úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben sátrakat bontottak le, ami a Wagner-tábor bázisának felszámolására utalhat.

Augusztus 23-án a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin és vezető hadnagyai életüket vesztették, amikor az általa használt magánrepülőgép eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant, így zsoldosainak sorsa kétségessé vált.

Most a Tsel katonai bázisról július 25-én, augusztus 25-én és szeptember 9-én készült, a Planet Labs cég által rendelkezésre bocsátott felvételeken a táborban lévő sátrak fokozatos lebontása látszik – írja a Sky News, amit az Index szemlézett.

Szíriában is zajlik a Wagner-erőkkel való leszámolás – jegyzi meg a Portfolio azzal kapcsolatban, hogy egy, a Kremlhez kötődő orosz katonai blogger szerint az orosz védelmi minisztérium megakadályozta, hogy a Wagner-erők a Latakiában található légibázison keresztül fogadjanak Afrikában szolgálatot teljesítő zsoldosokat. Emiatt a zsoldosseregnek a szíriai védelmi minisztériummal kellett tárgyalniuk, hogy egy Homsz tartományban található légibázison keresztül hajtsák végre a rotálást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×