eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: https://www.auroraexpeditions.com.au/

Kimentették a luxushajót, elszomorodtak a gazdag utasok

Sikeresen kiszabadították a Grönlandnál zátonyra futott MV Ocean Explorer luxushajót, amelyet korábban már háromszor próbáltak elmozdítani.

A luxustengerjáró hétfőn feneklett meg az Északi-sarkkörnél lévő Alpefjordban, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park területén. Az elmúlt napokban háromszor már megkísérelték a kiszabadítását, de a próbálkozások nem jártak sikerrel. Legutóbb, szerdán egy grönlandi kutatóintézet halászhajója a dagály segítségével akarta lehúzni a zátonyról, de ez is kudarcot vallott.

Az MV Ocean Explorer fedélzetén 206 ember tartózkodik, az utasok között ausztrálok, új-zélandiak, dél-koreaiak, britek és amerikaiak is vannak.

A Sydney Morning Herald című ausztrál lap a hajó utasait idéző cikkében még a sikeres szabadítás előtt arról számolt be, hogy a fedélzeten sok gazdag, idős ember tartózkodik, de az elakadás ellenére jó volt a hangulat, mert a világ gyönyörű részén vannak.

Akadt három koronavírusos ember is, de őket izolálták, és van orvos is a hajón - közölte később a luxushajót üzemeltető Aurora Expeditions.

Fotó: https://www.auroraexpeditions.com.au/
Fotó: https://www.auroraexpeditions.com.au/

A mentést koordináló dán északi-sarki parancsnokság közölte, hogy egy nagyobb hajója, a Knud Rasmussen várhatóan pénteken érkezik a helyszínre, hogy segítsen a mentésben. Erre azonban végül nem lesz szükség, mert csütörtökön végül a fent említett kutatóintézeti hajó manőverei sikerrel jártak - írta a CNN.

A nemzeti park mintegy 972 ezer négyzetkilométeren terül el, ennek 80 százalékát egész évben jég borítja. Az Alpefjord 240 kilométerre fekszik a legközelebbi lakott településtől, Ittoqqortoormiittől, amely csaknem 1400 kilométerre van Nuuktól.

A SunStone, a hajó floridai székhelyű tulajdonosa közölte: a fedélzeten senki sem sérült meg, nem szennyezték a környezetet, és nem sérült meg a hajótest.

Az MTI azt írta, hogy a tengerjárót egy közeli kikötőbe húzzák, ahol kárfelmérést végeznek, az utasokat pedig egy másik kikötőbe szállítják át, ahonnan hazarepülhetnek.

Vádemelésre vagy letartóztatásra nem került sor, de a dán tengerészeti hatóság felszólította a grönlandi rendőrséget a hajó zátonyra futásának és az esetleges jogsértéseknek a kivizsgálására. A vizsgálat kezdeti lépéseként a hajón tartózkodó egyik tiszt már megkezdte a legénység és az érintett személyek kihallgatását - közölte a rendőrség.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×