eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
The ruins left from the Crevedia explosion (Romania)
Nyitókép: Richard Constantinoff/Getty Images

Újabb halálos áldozata van a romániai töltőállomás-robbanásnak

Tíz nappal a romániai Crevedián történt kettős autógázrobbanás után kedden újabb súlyos égési sérült vesztette életét, és ezzel ötre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

A bukaresti Bagdasar Arseni kórházban elhunyt ötödik áldozat bőrfelületének több mint 90 százalékára kiterjedő sérüléseket szenvedett. Azon négy nepáli vendégmunkás egyike volt, akiket a működési engedély nélküli, felrobbant töltőállomás épületében szállásolt el az autógázzal kereskedő dél-romániai cég, holott hivatalosan a cég egy másik telephelyén álltak alkalmazásban.

A négy vendégmunkás közül kettő szenvedett égési sérüléseket, miközben – szemtanúk szerint – az első robbanás előtt az egyik tartálykocsi gépkocsivezetőjével együtt oltani próbálta a tüzet, illetve leállította a forgalmat a töltőállomás melletti DN1A főúton. A másik sérült nepáli vendégmunkás - akit ugyanabban a bukaresti kórházban ápolnak – testének 30-40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A robbanások első két áldozata a töltőállomással szemben lakó házaspár volt. A harmadik áldozat, aki egy másik szomszédos ház lakója volt, csütörtökön halt meg, a negyedik, a felrobbant két tartálykocsi egyikének sofőrje pedig hétfőn.

Kedden egy újabb pácienst szállítottak a román védelmi minisztérium egészségügyi küldetésekre kialakított repülőgépével Németországba a robbanások sérültjei közül.

Ezzel 13-ra emelkedett a baleset külföldi kórházakban ápolt sérültjeinek száma.

A román egészségügyi minisztérium hétfőn még azt közölte, hogy öt külföldön és egy belföldön ápolt súlyos sérültet továbbra is lélegeztetőgéppel tartanak életben. A romániai kórházakban hétfőn a baleset további 14 sérültjét kezelték.

A Bukaresttől 25 kilométernyire lévő Crevedián egy olyan autógáz-töltőállomásnál következett be augusztus 26-án két órán belül két pusztító robbanás, amelynek a működési engedélyét - szabálytalanságok miatt - már három éve bevonta a tűzoltóság. Az első robbanás akkor következett be, amikor tűz ütött ki a telepen, miközben a cég alkalmazottai LP-gázt töltöttek át az egyik tartálykocsiból a másikba. A második robbanásban 43 tűzoltó sérült meg, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos házakra.

Crevedián 8 ház teljesen kiégett, 11 másik pedig részlegesen megrongálódott.

A baleset után elrendelt ellenőrzések nyomán a román tűzoltóság 12 autógáz-töltőállomás működési engedélyét visszavonta, 60 másikét pedig felfüggesztette, és 6,5 millió lej (500 millió forint) értékben szabott ki bírságot szabálytalanságok miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×