eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
panoramic view of Marmolada glacier in Dolomites, Italy
Nyitókép: Getty Images/ PatrikStedrak

Pár év alatt durván összezsugorodott az egyik legmagasabban lévő alpesi gleccser

Az éghajlatváltozás a sípályák állapotára is hatással lesz.

Csaknem a felére csökkent az észak-olaszországi Marmolada-gleccser kiterjedése az utóbbi 25 évben – figyelmeztettek a padovai egyetem szakértői szerdán.

A Dolomitok legmagasabb hegycsoportján, a Marmoladán található gleccser felszíne 2022-re 112 hektárra csökkent. A következő években a 2000-ben mért adatokhoz képest a felére esik vissza a területe, az 1900-as szinthez képest pedig a negyedére. Tavaly nyáron a gleccser lejtőin történt egy halálesettel járó gleccseromlás, miután a szakértők becslése szerint nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le.

Idén nyáron az Alpok egész területén gyorsan olvadnak a gleccserek a kis mennyiségű hó és a magas nyári hőmérsékletek miatt

– mondta el Mauro Varotto gleccserszakértő, megjegyezve: a Dolomitokban augusztus közepén 1990 óta nem tapasztalt magas átlaghőmérsékletet mértek.

Alberto Lanzavecchia, a padovai egyetem vállalati pénzügyek professzora szerint az éghajlatváltozás a sípályák állapotára is hatással lesz. Várhatóan meredeken emelkedni fognak a hóágyúzás költségei, és elképzelhető, hogy a sípályák működtetése hamarosan nem lesz finanszírozható.

Arról korábban itt írtunk, hogy az alpesi gleccserek zsugorodnak a globális felmelegedés következtében. A 19. század vége óta több mint 200 gleccser tűnt el teljesen, átadva a helyet a törmeléknek és a szikláknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×