eur:
395.03
usd:
367.7
bux:
71430.98
2024. július 2. kedd Ottó
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Donald Trump máris kampányol, az újabb vádemelés ellenére

Óvadék ellenében tartózkodik szabadlábon Donald Trump volt amerikai elnök, aki csütörtökön ártatlannak vallotta magát a 2020-as választási eredmény megsemmisítésére tett lépéseivel kapcsolatos vádakban.

Donald Trump a „nem” szót hangsúlyozva ártatlannak vallotta magát mind a négy vádpontban, amelyet csütörtökön olvastak fel neki, újabb bírósági meghallgatásán. Ezek közül a legsúlyosabb az volt, hogy „összeesküvést szőtt az Egyesült Államok megkárosítására” .

Azt követően, hogy példa nélküli módon – és az esetében akár 55 év börtönnel járó – büntetővádakat fogalmaztak meg ellene, Trump a kamerák elé állt és azt mondta „nagyon szomorú nap ez Amerikának”, majd azt fejtegette, hogy Washington „mocskos, lepusztult és falfirkák által tarkított”, pedig ő nem így hagyta. Ismét közvetve Biden elnököt vádolta meg azzal, hogy „üldözi politikai ellenfelét”.

Közben – ahogy kommentátorok ismételgetik – úgy tűnik, a vádak csak még dacosabbá teszik híveit. A Trump-kampánygépezet már 80 perccel a bírósági meghallgatás után adományokat kért a 2024-es választási kampányhoz.

Néhány híve azt mondta, hogy „még a börtönből is megnyerné az elnökválasztást”. De történhet-e ilyesmi?

Igen, rács mögül is lehet kampányolni, a dolog nem alkotmánysértő és erre példa két korábbi elnökjelölt esete 1920-ból és 1992-ből. A szocialista Eugene Debs az I. Világháborús sorozás elleni tiltakozás miatt került börtönbe, majd kapta meg a voksok 3,5%-át a szavazás éjszakáján.

70 évvel később pedig a csalás miatt 15 évre ítélt Lyndon Larouche, az összeesküvés-elméletek híve próbálta elnyerni a demokrata jelöltséget, aztán függetlenként indult és 26 ezer voksot gyűjtött össze a hatalmas országban.

De mi történne Trumppal, ha börtönbe kerülne és úgy nyerne? Ebben az esetben az a bizarr helyzet állna elő, hogy elméletileg élhetne az elnöki kegyelem jogkörével, úgy, hogy magának kegyelmez meg.

Trump esetében az eljáró bíró most óvadék ellenében engedi szabadlábon védekezni a volt elnököt, akinek kikötötték, hogy „ne sértse meg a helyi törvényeket és nem beszéljen az ügyről tanúkkal, illetve csak ügyvédek útján”.

Ő maga a megjelenés után elmondta beszédét az újságíróknak, felült a Trump Force One névre keresztelt repülőjére, majd pár órával később megjelent egy New Jersey-i golfklubban tartott esküvőn, ahol lelkesen üdvözölték a hívei.

Az exelnök itt már elcsomagolta a bíróságon használt pókerarcát és zord tekintetét és mosolyogva fogadta a köszöntéseket.

Augusztus 28-án azonban az ügyben újra jelenése lesz a bíróságon.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×