eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A római Bárka-szökőkút vizével hűsíti magát egy nő 2023. július 17-én, amikor hőhullám uralja Olaszországot, a fővárosban a legmagasabb hőmérséklet eléri a 38-41 Celsius-fokot.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A hőség miatt bezárják a kormányhivatalokat és az iskolákat Iránban

Az iráni kormány kétnapos országos munkaszüneti napot rendelt el a perzselő forróság miatt, miután a hőmérséklet helyenként elérte az 50 Celsius-fokot - jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Ali Bahadori Dzsahromi iráni kormányszóvivő közlése szerint azt követően született döntés a kormányhivatalok, bankok és iskolák szerdai és csütörtöki bezárásáról, hogy az egészségügyi minisztérium a hőség miatt a hőkimerüléses esetek lehetséges növekedésére figyelmeztetett az országban.

Az elmúlt napokban az iráni településeken 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. Teheránban 38 Celsius-fokos kánikula volt kedden, az előrejelzések szerint pedig a következő három napban 39 Celsius-fokos hőmérséklet várható a fővárosban.

Az ország délnyugati részén fekvő Ahvazban,

az olajban gazdag Huzesztán tartomány székhelyén kedden 50 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Itt mérték 2022-ben az eddigi legforróbb napot Iránban, akkor 53 Celsius-fok volt.

Az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta feltehetően július 4. volt, amikor a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius-fokot, megdöntve ezzel az előző napra, július 3-ra rögzített, 17,01 Celsius-fokos rekordot.

A Földön valaha regisztrált legmagasabb hőmérséklet rekordját az amerikai Kalifornia államban fekvő Halál-völgy tartja, ahol 1913-ban 56,7 Celsius fokot mértek.

Fotónk Olaszországban, az ottani hőség idején készült.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×