eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

Rejtélyes halált halt a börtönben a fehérorosz elnök nagy bírálója

Jogvédők szerint Puskin több hónapot töltött egy munkatáborban, mielőtt áthelyezték a hrodnai börtönbe tavaly év végén.

Tisztázatlan körülmények között elhunyt Fehéroroszországban a bebörtönzött Alesz Puskin művész - közölte kedden felesége és a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet.

Az Aljakszandr Lukasenka elnök bírálójának számító 57 éves művész Hrodna városának börtönében halt meg. Úgy tudni, a férfit megpróbálták újraéleszteni, de ez sikertelen volt. Nem volt tudomás arról, hogy beteg lett volna.

Puskin mintegy húsz éven át látványos művészeti akciókkal tiltakozott Lukasenka rendszere ellen. A Mediazona független hírportál felidézte, hogy 1999-ben a művész egy talicska trágyát öntött ki az elnök hivatala előtt, ami miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Puskint legutóbb 2021-ben vették őrizetbe, és tavaly öt év börtönre ítélték állami jelképekkel való visszaélés és uszítás vádjával. A Vjaszna beszámolója szerint a férfi nagy feltűnést keltett az ítélethirdetéskor, amikor levetkőzött, és keresztformájú vágást mutatott a hasán, amelyet állítása szerint a vizsgálati fogság idején okozott magának. Ezért az akciójáért két hétre magánzárkába zárták.

Jogvédők szerint Puskin több hónapot töltött egy munkatáborban, mielőtt áthelyezték a hrodnai börtönbe tavaly év végén.

A 3sat német kulturális csatornának a fehérorosz tiltakozási mozgalomról szóló tudósítása szerint a művész szülőfalujának, Bobrnak a templomában képet festett arról, ahogy Lukasenka Isten törvényszéke előtt áll. Mindemellett Puskin saját Instagram-csatornáján megörökítette több mást tiltakozóakcióját.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője kijelentette, hogy "nyilvánvalóan a Lukasenka-rezsim újabb tragikus áldozatáról" van szó, és követelte a haláleset körülményeinek kivizsgálását.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×