eur:
392.76
usd:
363.13
bux:
72104.92
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ukrán katonák kisteherautón a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Irina Ribakova

Komoly gondban az ukrán hadsereg - áll egy amerikai elemzésben

Valósznűleg megtorpantak az ukránok, de legalábbis átmenetileg szüneteltetik a további támadásokat - írja a washingtoni katonai elemzőközpont, az ISW.

Az Institute for the Study of War (ISW) a Twitteren is megosztott térképes elemzésében azt írja, hogy az ukrán erők június 18-án folytatták az ellentámadásaikat négy körzetben, de csak korlátozott sikereket értek el. Legalábbis a felvételek elemzése ezt mutatja.

Éppen ezért valószínűleg az ukrán hadvezetés most kénytelen lesz átgondolni a terveket és leállíthatja a támadó hadmozdulatokat.

A hadi helyzetre jellemző, hogy egy falu elestét az oroszok is elismerték. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Telegramon azt írta, hogy az ellenség "hullámszerű" ellentámadásai hatalmas veszteségek árán, de eredménnyel jártak.

A jelentős ukrán veszteségekről az Infostart is írt. Resperger István ezredes, egyetemi tanár pedig az InfoRádióban ennek kapcsán arról beszélt, hogy "az oroszok túloznak, legalább ötszörös veszteséget mondanak, illetve az ukránok is ugyanezt alkalmazzák".

Az ISW jelentéséből a Telex az észt védelmi erők hírszerzési központjának ezredese, Margo Grosberg június 16-i értékelését emelte ki, amely szerint „a következő hét napban nem fogunk ukrán offenzívát látni”. Ehhez hasonlóan a Wall Street Journal június 17-én arról számolt be, hogy az ukrán erők „az elmúlt napokban többnyire szüneteltették előrenyomulásukat”, mivel a kijevi parancsnokság felülvizsgálja a taktikát.

Az biztos, hogy a Twitteren számtalan felvételt látni kilőtt nyugati harckocsikról.

Ezen a felvételen pedig egy orosz helikopter lelövése látszik.

A hvg.hu szintén foglalkozik a támadás megakadásával. A lap a Wall Street Journal alapján olyan orosz, magukat megadó katonákról ír, akik " igencsak rettegnek az ukrán ellentámadástól, miközben az orosz hadvezetés a mobiknak nevezett mozgósított katonákat és a börtönökből toborzott fegyenceket is feláldozhatónak tekinti, olyannyira, hogy a sebesült katonákat is visszahajtják a tisztek az első vonalba".

Moszkva közben vasárnap arról is tájékoztatott, hogy a mintegy ezer kilométeren húzódó ukrajnai frontvonal három régiójában is heves harcok folytak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×