eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: az amerikai demokraták beleszólnak az emberek életébe, ezt mi nem szeretjük

A kormányfő részt vett Dohában a katari nemzetközi gazdasági fórumon.

A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban.

A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie. Orbán Viktor szerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni. A miniszterelnök szerint ezért először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását.

Orbán Viktor kérdéseket is kapott, és az egyikre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

"Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: "Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!" Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok.

Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt

- tette hozzá a magyar kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×