eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
The concept of Russias invasion of the territory of Ukraine. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Bendarzsevszkij Anton: küszöbön az ukrán ellentámadás

A posztszovjet térség szakértője az InfoRádióban azt mondta, hogy csak az időjárástól függ, mikor indul az offenzíva.

Az ellentámadás részben már megindult – mondta Bendarzsevszkij Anton, mivel az ukrán erők az elmúlt két hétben sorra támadták az orosz logisztikai csomópontokat, üzemanyag-tároló központokat. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója arról is beszélt, hogy már dezinformációs kampány is zajlik, hasonló ahhoz, mint amely a tavaly szeptemberi ukrán offenzívát megelőzte. A médiában számtalan ellentmondásos hír látott napvilágot a támadás időpontjáról és helyszínéről – hangsúlyozta a szakértő.

Most hasonló kampányt látunk, ami egyébként nemcsak szóban és írásban, a sajtón keresztül zajlik, hanem különböző fizikai eszközökkel is próbálják megtéveszteni a másik felet. Például felfújható tankokat, HIMARS rakéta-sorozatvetőket, légvédelmi rendszereket raknak ki. Ilyeneket például Csehországban gyártanak Ukrajna számára.

Sokszor az oroszok azt jelentik, hogy sikerült megsemmisíteniük ilyen vagy olyan ukrán nehézfegyvert, pedig valójában csak egy makettet robbantottak fel.

A cseh Inflatech cég által gyártott csali, felfújható légvédelmi rakétás járművek. Forrás: Iflatech
A cseh Inflatech cég által gyártott csali, felfújható légvédelmi rakétás járművek. Forrás: Inflatech

Bendarzsevszkij Anton szerint elképzelhető, hogy az Amerikában kiszivárgott titkos, háborús dokumentumok is a dezinformációs kampány részei. A valós erőviszonyokról ugyanakkor sok konkrétumot nem tudni – emelte ki a szakértő. A NATO-főtitkár nyilatkozatai szerint a szövetség szinte teljes egészében leszállította Ukrajnának az ígért fegyvereket.

Úgy tűnik, Oroszország is készül – folytatta a szakértő. Az elmúlt hetekben ugyanis számos katonai szolgálattal kapcsolatos törvényt módosítottak és szigorították a behívást is.

Ám mindkét fél szűkében lehet a lőszernek

– mondta Bendarzsevszkij Anton, ami indokolhatja a lőszer-felhasználás intenzitásának csökkenését, hiszen a szemben álló hadseregek az ellentámadásra tartalékolnak.

"A szakértők jelenleg Zaporizzsja térségében várják az ellentámadást. Itt ugyanis a legkönnyebb előrenyomulni, ráadásul ketté tudnák vágni az orosz erőket, és az utánpótlástól is elszigetelnék őket" – mondta Bendarzsevszkij Anton. Ugyanakkor az oroszok is itt számítanak az offenzívára, az elmúlt hónapokban komoly védelmi rendszert építettek ki. Az esős idő elmúltával, a harcjárművek mozgását ellehetetlenítő sár felszáradása után, május második felében vagy nyáron indulhat meg az ukrán támadás a szakértő szerint.

"Nagy a nyomás az ukránokon,

de tartok tőle, hogy olyan bravúrt már nem fognak tudni végrehajtani, mint amit tavaly láttunk, amikor a megszállt területek negyven százalékát visszafoglalták. Oroszország tanult a hibákból, és lényegében hat-hét hónapja volt, hogy védelmi állásokat építsen ki. Most más lesz a helyzet, mert olyan ellentámadás fogunk látni, amikor az oroszok sokkal jobban védekeznek, mint eddig" – hangsúlyozta a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton szerint ha az ukrán támadás sikeres lesz, akkor az tárgyalóasztalhoz kényszerítheti az oroszokat, de ha nem éri el az általuk várt eredményt, a nyugati támogatások is alábbhagyhatnak, patthelyzet állhat elő és befagyott konfliktussá alakulhat a háború.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×