eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Életveszély - Egyre gyengébb Alekszej Navalnij a börtönben

Oroszország legtekintélyesebb ellenzéki politikusát rejtélyes betegség gyötri.

Alekszej Navalnij egy rejtélyes betegséggel küszködik a börtönben - közölte sajtótitkára. Kira Jarmis szerint valamilyen lassan ható szerrel mérgezhetik Navalnijt, aki alig több mint két hét alatt 8 kg-ot fogyott.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az ellenzéki politikushoz mentőt kellett hívni péntekről szombatra virradó éjszaka, miután a fogolynak súlyos gyomorpanaszai voltak. A Moszkvától mintegy 250 km-re keletre fekvő, szigorúan védett IK-6 büntetés-végrehajtási telepen őrzött ellenzéki vezetőnek korábban a börtön orvosok olyan injekciókat adtak, amikről nem voltak hajlandók elárulni, hogy mit tartalmaztak.

"Nem zárjuk ki, hogy Alekszej Navalnijt mérgezik, megpróbálják lassan megölni, hogy kevesebb figyelmet vonzzon"

- írta Kira Jarmis Twitter-bejegyzésében. Azt is közölte, hogy Navalnijt szörnyű körülmények között, magánzárkában tartják fogva.

A Reuters független módon nem tudta ellenőrizni Navalnij egészségi állapotát. A hírügynökség a Kremltől kért tájékoztatást, de azt a választ kapta, hogy az orosz állam vezetése nem követi a fogvatartottak egészségi állapotát, az a szövetségi büntetés-végrehajtás dolga.

Az orosz börtön felügyelet ugyancsak kitért a Reuters megkeresése elöl és nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre: igaz-e, hogy Navalnijt bántalmazták a fegyintézetben.

A német kormány közölte, hogy nagyon aggódik Navalnij egészségi állapotának romlása miatt. Az orosz ellenzékit ugyanis 2020-ban egyszer már megpróbálták eltenni láb alól. Egy szibériai repülőút alkalmával lett rosszul és nyugati laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy idegmérget adtak be neki. Németországban gyógykezelték, de 2021-ben önként visszatért Oroszországba, ahol érkezéskor letartóztatták.

Csalásért és a bíróság megsértéséért tizenegy és fél évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Követői közül pedig többeket Oroszország elhagyására kényszerítettek.

Alekszej Navalnij egykori ügyvéd, azzal vált ismertté, hogy nyilvánosságra hozta Vlagyimir Putyin elnök és közvetlen környezetének több korrupciós ügyét. Az orosz hatóságok viszont őt és támogatóit olyan szélsőségeseknek tekintik, akik kapcsolatban állnak az amerikai hírszerző ügynökséggel, a CIA-val és megpróbálják destabilizálni Oroszországot.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×