eur:
392.22
usd:
362.26
bux:
72068.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
03 March 2023, Bavaria, Munich: Numerous people take part in a demonstration on the global climate strike. The climate protection movement Fridays For Future had called for new protests in numerous countries on Friday. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance/Getty Images

Rendkívüli tüntetések és sztrájk: összefogtak a közlekedésben dolgozók a klímavédőkkel Németországban

Hat német tartományban tiltakoztak pénteken. A közösségi közlekedési eszközökre kiterjedő munkabeszüntetést a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezet hirdette meg. Ezzel egy időben tüntetésekre szólított fel a Friday for Future nemzetközi klímavédő szervezet németországi tagozata is, híveik több városban együtt vonultak az utcákra a magasabb bért követelőkkel.

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Ver.di 10,5 százalékos vagy minimum 500 eurós havi béremelésért harcol, az eddigi tárgyalások eredménytelenek voltak. A munkáltatók ezt elutasítják, ajánlatuk 5 százalékos béremelés, ezen felül 2500 euró egyszeri kifizetés.

A sztrájkban hat német tartomány érintett,

  • Hessen,
  • Észak-Rajna- Vesztfália,
  • Baden-Württemberg,
  • Szászország,
  • Alsó-Szászország és
  • Rajna-vidék-Pfalz.

Kora délutáni jelentések szerint az érintett tartományokban

szinte teljesen megbénult a tömegközlekedés, és több helyütt óriási dugók keletkeztek.

Ugyancsak péntekre több európai városban hirdetett meg globális tiltakozó megmozdulásokat a Friday for Future nemzetközi klímavédő szervezet, így néhány német városban is. Több helyen együtt vonultak az utcákra a Ver.di felhívására sztrájkolók, valamint Friday for Future nem csak fiatalokból álló hívei, akik a klímabarát közlekedésért és ennek érdekében a nagyobb pénzügyi ráfordításért tüntettek. Közös megmozdulásokra került sor egyebek között Berlinben, Kölnben és Wiesbadenben is.

A Friday for Future szóvivője a közös tiltakozást azzal indokolta, hogy a célok több vonatkozásban hasonlók.

Élesen bírálta a Ver.di által meghirdetett munkabeszüntetést a Német Munkaadók Szövetsége (BDA). A szövetség mindenekelőtt azzal vádolta a szakszervezetet, hogy a munkabeszüntetést szándékosan a klímavédelmi szervezet által tervezett tüntetések napjára hirdette meg. Steffen Kampeter, a BDA elnöke kifogásolta, hogy a munkajogi követeléseket a klímaaktivisták politikai céljaival kapcsolják össze, ez megítélése szerint a határok durva átlépését jelenti,

Kampeter szerint a munkabeszüntetések célja csakis a bérmegállapodások elérése, illetve a munkafeltételek javítása lehet.

Aki azonban ezeket a követeléseket általános politikai célokkal kapcsolja össze, az túllép a megengedett határokon

- hangoztatta a szövetség elnöke utalva arra, hogy a politikai célú sztrájkmegmozdulásokat Németországban nem engedélyezik.

Egy felmérés szerint a németek 45 százaléka túlzottnak, míg ugyancsak 45 százaléka helyénvalónak tartja a Ver.di béremelési követeléseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 07:50
×
×
×
×