eur:
392.34
usd:
362.45
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az orosz elnök saját páncélozott vonata. Forrás:Youtube/CNN
Nyitókép: Forrás:Youtube/CNN

Szálljon fel Vlagyimir Putyin páncélvonatára, ilyet még nem látott

Az ukrajnai háború kitörése óta változtak az orosz elnök utazási szokásai is.

Korábban Vlagyimir Putyin egy különlegesen átalakított, Il-96-300PU típusú, négy hajtóműves, nagy hatótávolságú repülőgéppel közlekedett, ha országa valamelyik távolabbi régiójába vagy külföldre vitt az útja.

A gép, akárcsak az amerikai elnököket szállító Air Force One, lényegében egy repülő harcálláspont, amely egy nukleáris konfliktus esetén a levegőbe emelkedve biztosította volna a legfelsőbb állami vezető és közvetlen munkatársainak túlélését, valamint azt, hogy irányítani tudják a fegyveres erőket. Mindkét gépen van konferenciaterem és mindenféle titkosított kommunikációs berendezés, amelyekkel lehallgatásbiztosan lehet beszélni, utasításokat adni.

Az orosz elnök különgépe. Forrás:Wikipédia
Az orosz elnök különgépe. Forrás:Wikipédia

Az ukrajnai háború kitörése óta azonban Vlagyimir Putyin kerüli az elnöki különgépet. Ehelyett inkább egy különleges vonattal utazik. A szerelvényről több orosz ellenzéki portál is beszámolt. Az egyikük, a Dossier Center vezetője, Ilja Rozsgyesztvenszkij a CNN-nek azt mesélte, hogy a vonat külsőre teljesen úgy néz ki, mint egy átlagos orosz vasúti szerelvény.

Ami azonban rögtön feltűnik, hogy ezt három mozdony húzza, ugyanis a kocsik páncélozottak, így az egész szerelvény meglehetősen nagy súlyú. A másik, amit az éles szemű megfigyelők kiszúrtak, a néhány vagon tetején megtalálható álcázott antennák. Nyilván ezek biztosítják az elnök számára a biztonságos kommunikációt, csakúgy, mint a különrepülőgép híradó rendszerei.

Túl sokat a vonat egyéb berendezéseiről nem tudni. A nagyon kevés nyilvános felvételen csupán annyi látszik, hogy tágas, elegánsan berendezett termei lehetnek. A londoni Telegraph úgy értesült, hogy a vonaton van egy elnöki lakosztály háló- és fürdőszobával, illetve egy irodával. Egy másik kocsiban van egy fogadóterem és egy tárgyaló, ahol értekezleteket tarthatnak a kormány tagjai. A páncélozott szerelvényt 2014-ben építették, majdnem egymilliárd rubelbe, vagyis több mint négy és fél milliárd forintba került. Hivatalosan nem az orosz állam birtokolja, hanem egy, az elnökhöz nagyon közelálló üzletember tulajdona.

Vlagyimir Putyin az elnöki különvonaton. Forrás:Kremlin.ru
Vlagyimir Putyin az elnöki különvonaton. Forrás:Kremlin.ru

Egy másik orosz független hírportál, a Projekt pedig azt derítette ki, hogy az elnöki vonathoz egy "magánsínhálózat" is tartozik. A vasútvonalak többnyire Putyin elnök kastélyait kötik össze. Ilyen zárt pálya fut Moszkvától egészen Bocsarov Rucsejbe, a Szocsiban lévő elnöki nyaralóhoz is.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev a Bucsaro Rucsejben lévő elnöki nyaralóban. Forrás:Facebook/Дмитрий Медведев
Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev a Fekete-Tenger partján lévő Bocsarov Rucsej elnöki nyaralóban Szocsiban. Forrás: Facebook/Дмитрий Медведев

A különálló sínhálózat mentén természetesen zárt vasútállomások is vannak. Ezeket magas kerítés veszi körül és kamerák, valamint fegyveres őrök vigyázzák. Az állomásokhoz helikopter-leszállóhely is tartozik és a pályaudvarok nagyon közel vannak az elnök rezidenciáihoz. Az egyik például alig négyszáz méternyire található Putyin Moszkva melletti, Novo Ogarjovó-i kastélyától. Vlagyimir Putyin így védetten és ami még fontosabb: teljesen titokban tud utazgatni.

Ilja Rozsgyesztvenszkij szerint azért, mert az orosz elnök fél. Vlagyimir Putyin attól retteg, ha repülővel utazna, akkor a gépét a NATO vagy akár az ukrán légierő is nyomon követhetné és megtámadhatná. A vonat azonban szinte felderíthetetlen. Még ha az orosz vasutak vonalait használja is, kicsi az esélye, hogy bárkinek feltűnne a többi személyvonathoz hasonlóan, szürke/piros festésű elnöki szerelvény.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×