eur:
392.4
usd:
362.46
bux:
72058.73
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ferenc pápa interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a vatikáni rezidenciáján 2023. január 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini

Kölcsönös megbocsátásra és tárgyalásra szólította fel az oroszokat és az ukránokat Ferenc pápa

A katolikus egyházfőnek a görögkeleti megbocsátás vasárnapján kelt üzenetéről Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke számolt be.

"A pápa azt javasolja az oroszoknak és az ukránoknak, hogy a megbocsátás vasárnapján bocsássanak meg egymásnak, bocsássanak meg minden sérelmet és üljenek le tárgyalni. Keresztény erény a kölcsönös megbocsátás és az emberi élet védelme. Nincs olyan cél, amelyért emberi életeket lenne szabad feláldozni" - közölte Szevasztyjanov a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Az orosz óhitű ortodoxok tisztségviselője bocsánatot kért mindazoktól, akiket megsérthetett Oroszországban.

A vajhagyó vasárnap, vagy megbocsátás vasárnapja a nagyböjt előtti ünnep,

amelyen a hívők kiengesztelhetik, akiket megbántottak, vagy megbocsáthatnak azoknak, akik megsértették őket.

Szevasztyjanov decemberben szerepet vállalt a felháborodás elcsitításában Oroszországban, miután a pápa az America című jezsuita magazinban megjelent interjúja szerint azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az "orosz hagyományokon kívül" nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 15-én közölte, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül

hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának a pápának a csecsenekre és a burjátokra tett megjegyzése miatt.

A szóvivő szerint ezzel az incidens rendeződött. Február 15-én Szevasztyjanov, ugyancsak a RIA Novosztyinak úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyin elnökkel az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét. Mint mondta, a katolikus egyházfő e célból kész Moszkvába utazni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×