eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Hókotró takarítja az utat egy benzinkútnál, a horvátországi Ravna Gora településnél 2023. február 27-re virradóan. Horvátországban komoly közlekedési fennakadásokat okoz a hóesés, Dalmáciában a hatóságok az előző napon a legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki. A hó és a széllökések miatt a Zágráb és Dubrovnik közötti autópálya több szakaszát is teljesen lezárták a forgalom előtt. Mintegy ötszáz ember töltötte az éjszakát átmeneti szállásokon, a hóban rekedt autósok kimentésébe a horvát hegyi mentőszolgálat is bekapcsolódott.
Nyitókép: MTI/AP

Horvátországban és Szerbiában komoly fennakadásokat okozott a hóesés

Horvátországban több baleset is történt Szerbia középső és nyugati részén pedig sok száz háztartás maradt áram nélkül.

Vasárnap óta a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben Dalmáciában. A hó és a széllökések miatt a Zágráb és Dubrovnik közötti autópálya több szakaszát teljesen lezárták a forgalom előtt.

Sokan a hó fogságában rekedtek. A csomópontokhoz közeli városokban átmeneti szállásokat nyitottak. Itt ételt és meleg italt is kapnak az utasok.

Davor Bozinovic belügyminiszter azt mondta, hogy 500 ember töltötte az éjszakát átmeneti szállásokon, a hóban rekedt autósok kimentésébe pedig a horvát hegyi mentőszolgálat is bekapcsolódott.

Több autós ugyanis - a tiltás ellenére - felhajtott a lezárt autópályaszakaszokra.

A Gospic csomópont és a Sveti Rok alagút közötti szakaszon vasárnap több mint hetven centiméter hó esett rövid idő alatt.

A havazás mellett a szél is megnehezítette az autósok dolgát. Ennek sebessége helyenként elérte az óránkénti 150 kilométert. A tengerparton hidakat kellett lezárni az orkánerejű széllökések miatt.

Közép-Horvátországban, Lika-Zengg megyében és a Gorski Kotar (Hegyvidék) nevű régióban továbbra is havazik. A Zágrábot a tengermellékkel összekötő A1-es autópálya több szakasza még mindig le van zárva a forgalom előtt Fiume (Rijeka) és Split irányában is.

A hatóságok arra kérnek mindenkit, ha csak tehetik, ne induljanak útnak.

Szerbiában is gondokat okoz a hó

A nehéz, vizes hó faágakat tört le, elektromos vezetékeket szakított el, és lassítja, illetve ellehetetleníti a közlekedést főleg a Zlatibor-hegység térségében, ahol vasárnap körülbelül 40 centiméter hó esett. A térség iskoláiban hétfőre hószünetet rendeltek el.

A hókotrók egész éjszaka az utak megtisztításán dolgoztak. Az RTS beszámolója szerint a küzdelem továbbra is folyik, a hóesés ugyanis még mindig nem állt el teljesen. Narancssárga riasztás van érvényben a térségben.

Az áramkimaradás miatt a Belgrád-Bar vasútvonal egyes szakaszain órákig szünetelt a forgalom, más szakaszokon még most sem járnak a vonatok.

Az előrejelzések szerint Szerbiában hétfőn a legmagasabb hőmérséklet nem haladja meg a 3 Celsius-fokot, az ország nagy részén száraz marad az idő, nyugaton azonban eső és hó várható. A hőmérséklet kedden már emelkedni kezd, északon napközben 3, az ország középső részén 5 Celsius-fok várható, péntekre pedig elérheti a 11 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×