eur:
393.09
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Romok a szíriai földrengés után. Forrás:Twitter/Abdullah ALTAY
Nyitókép: Forrás:Twitter/Abdullah ALTAY

WHO: az aszály, a kolera és a polgárháború után kapta a földrengést Szíria

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tisztviselői szerint az amúgy is súlyos válságban lévő Szíriának jelentős humanitárius segítségre van szüksége a hétfői, több ezer halálos áldozatot követelő földrengés után.

Adelheid Marschang, a WHO vészhelyzeti programjának vezető tisztviselője elmondta, hogy Törökországnak komoly kapacitása van a katasztrófahelyzet kezelésére, de a legfontosabb azonnali és középtávú segítségre a határ túloldalán, Szíriában van szükség, ahol már évek óta humanitárius válság van.

A polgárháború, az aszály és a kolera sújtotta

Szíriában a lakosságnak csaknem 90 százaléka szegénységben él, és több mint 50 százalék szorul humanitárius segélyre.

"Ez a földrengés csak tetézi a többi katasztrófát Szíriában. Az ország egész területén segítségre van szükség a már tizenkét éve tartó, összetett válság miatt, miközben a humanitárius segélyezés is tovább csökken" - mondta Marschang a WHO igazgatótanácsának genfi ülése után.

Elmondása szerint a földrengés sújtotta két országban 23 millió ember van veszélyben, köztük 1,4 millió gyermek, a katasztrófa következtében több ezer épület dőlt romba.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi segélyszállítmányt küldött Szíriába, benne traumatológiai és sürgősségi sebészeti készletekkel, és mozgósította a WHO sürgősségi orvosi egységét a térségben.

"Most versenyfutás zajlik az idővel.

Óráról órára, percről percre csökken az esélye annak, hogy élve találjuk meg a túlélőket"

- jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet különösen aggódik azon török és szír területek miatt, melyekről a hétfői katasztrófa óta nem érkezett hír. "A károk feltérképezése az egyik módja annak, hogy megértsük, hogy hova kell összpontosítani a figyelmünket" - figyelmeztetett a főigazgató.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóra Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A két országban kedden együttesen már meghaladta az ötezret a halálos áldozatok száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×