eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 23-án közreadott, videofelvételről készült képen egy orosz páncélozott harcjárművek felhajtanak orosz partraszállító hajókra a krími Opuk gyakorlótéren végrehajtott hadgyakorlat után. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy nappal korábban elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés céljából végzett hadgyakorlat leállítását, miután úgy értékelte, hogy az elérte célját.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Nem maradt ukrán visszhang nélkül a horvátok Krím-félszigetes közlése

Bírálta az ukrán külügyminisztérium kedden a horvát elnök előző nap tett megjegyzését arra vonatkozóan, hogy a Krím félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része.

"Elfogadhatatlannak tartjuk Zoran Milanovic horvát államfő kijelentését, amellyel gyakorlatilag kétségbe vonta Ukrajna területi integritását" - írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: kíváncsi arra, hogy vajon ilyen retorikával államfővé választották-e volna Milanovicot az 1990-es évek végén, amikor Horvátország éppen azzal küzdött, hogy megőrizze államiságát.

Zoran Milanovic hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján arról beszélt, "egyértelmű, hogy a Krím soha többé nem lesz Ukrajna része", és Horvátországnak a humanitárius segélyek küldésén, valamint az orosz agresszió elítélésén túl nem kellene részt vennie ebben a konfliktusban.

Oroszország 2014-ben csatolta saját területéhez az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

(A nyitóképen: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 23-án közreadott, videofelvételről készült képen egy orosz páncélozott harcjárművek felhajtanak orosz partraszállító hajókra a krími Opuk gyakorlótéren végrehajtott hadgyakorlat után.)

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×