eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Robert Golob szlovén miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Golob: a jogállamiságról nem beszélni kell, hanem megvalósítani

A jogállamiságról nem beszélni kell, hanem meg kell valósítani, és ez azok felelőssége akik a politikai rendszer tagjai - jelentette ki a szlovén miniszterelnök.

Robert Golob azt mondta, az előző kormány idején gyengült a jogállamiság Szlovéniában, és ő "nem akart olyan országban élni ahol nincs jogállamiság." Mint mondta: egy jól működő demokráciában fel kell lépni az olyan álhírek és a gyűlöletbeszéd ellen, amiket a politikai erők finanszíroznak.

A szlován kormányfő hangsúlyozta az uniós bővítési folyamat jelentőségét. Felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna és Moldova tagjelölti státusza jó kezdet, de e két ország kezét nem szabad elengedni, a meg kell mutatni nekik, hogy az EU nem csak a kezdetben van mellettük, de hosszú távon is erőfeszítéseket tesz, és elkíséri őket a csatlakozási folyamat végéig.

Felhívta a figyelmet, hogy a nyugat-balkáni régió bővítési folyamata sem torpanhat meg.

Kiemelte, hogy az uniós csatlakozás óriási fejlődési lendületet adott Szlovéniának. "Abban hiszek, hogy az uniós tagság az egyelten módja a béke biztonság és jólét megteremtésének minden állampolgár számára" - tette hozzá.

Az uniós energiapolitikáról beszélve a szlovén kormányfő felszólította az Európai Bizottságot, hogy hozzon ambiciózusabb intézkedéseket a magas energiaárak kezelése érdekében. Véleménye szerint az orosz energiahordozóktól való európai függőséget Moszkva fegyverként használja, és míg az EU-nak sikerült az energiaszükségleteket biztosítani, nem tett elegendő lépest az energiaárak visszaszorítására.

Véleménye szerint az energiafüggetlenséghez vezető egyetlen út a zöld átállás.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×