eur:
392.34
usd:
362.3
bux:
72058.06
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Oleg Hartsenko/Észt Nemzeti Bank

Az észtek új kéteurósa az ukránokat támogatja

Kétmillió darabot hoznak forgalomba a pénzérméből, melyet emléktárgyként is árusítanak.

Bankokhoz és kereskedőkhöz is eljutnak a különleges érmék, melyek egyben pénzügyi támogatást is jelentenek Ukrajnának háborús erőfeszítéseiben. A webshopban is elérhető, emléktárgynak sem utolsó kéteurósokból származó bevételeit ugyanis Ukrajnának juttatja el az Észt Nemzeti Bank – írja a Euronews.

"Ez az érme arra emlékezteti az embereket, hogy a szabadság a legmagasabb érték, és ennek nagyon magas ára van. Ukrajna jelenleg népe életének árán vív háborút az európai kulturális tér közös értékeiért, és rajtunk múlik, hogy ebben továbbra is támogassuk őket" – mondta Madis Müller, az Észt Nemzeti Bank elnöke.

Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke szerint ezek a pénzérmék nap mint nap emlékeztetik majd használóikat arra, hogyan harcol Ukrajna a szabadságért és jövőjéért az Európai Unióban.

Az érmen a Slava Ukraini felirat mellett egy kezével madarat oltalmazó lány alakja jelenik meg, valamint búzakalászok.

A kéteuróst Darja Titova tervezte, aki Harkivból menekült Észtországba.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×