eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművén 2020. augusztus 13-án. Augusztus első tíz napjában csaknem 700 migráns érte el a brit partokat Franciaország felől a La Manche-csatornán.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Példa nélküli megállapodás migrációügyben

A kétoldalú megállapodás után nemzetközi lépés következik.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a "briteknek változtatniuk kell" annak érdekében, hogy a hazájuk ne bírjon migrációs vonzerővel.

A tárcavezető ezt azt követően mondta, hogy megállapodást írt alá hétfőn Párizsban brit kollégájával a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítását célzó együttműködés kibővítésére.

Az egyezmény alapján London tízmillió euróval 72,2 millió euróra növeli a Nagy-Britanniával szemközt fekvő francia partszakaszok ellenőrzéséhez nyújtott hozzájárulását

a 2022-2023-as pénzügyi évben. A brit finanszírozás elősegíti a francia partokon járőröző határvédelmi egységek létszámának 40 százalékos növelését és fejlett technológiájú eszközök - köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák - alkalmazását.

Hivatalos papírok nélkül is lehet dolgozni

"A briteknek változtatniuk kell, hogy hazájuk ne bírjon többet vonzerővel. Módosítani kell először is a munkaerőpiaci szabályozásukon, mivel Nagy-Britanniában a hivatalos papírokkal nem rendelkezők is vállalhatnak munkát" - mondta Gérald Darmanin a La Voix du Nord című regionális lapnak adott interjújában.

"A briteknek normális viszonyra van szükségük az Európai Unióval, olyan szerződésre, amelyet Boris Johnson (korábbi miniszterelnök) nem hozott tető alá a külföldiek beutazásának szabályozására" - tette hozzá a francia belügyminiszter, azt szorgalmazva, hogy

London határozza meg "a bevándorlás legális útjait".

"Ennek hiánya a feketemunkát és az illegális bevándorlók csónakos átkelését" erősíti Franciaország északi partjaitól az angol partokhoz - hangsúlyozta Darmanin.

A hétfőn aláírt megállapodást illetően a belügyminiszter elmondta: meg kell erősíteni az együttműködést a belgákkal és a hollandokkal is az embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására. Ennek érdekében "a következő hetekben csúcstalálkozót szervezünk európai partnereinkkel és a britekkel" - jelentette be Gérald Darmanin.

(A nyitóképen: Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművén 2020. augusztus 13-án. Abban az időszakban, augusztus első tíz napjában csaknem 700 migráns érte el a brit partokat Franciaország felől a La Manche-csatornán.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×