eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Watches - pocket or wrist, Personal Accessory, Clock, Design Watches, jewels,
Nyitókép: AlexGreen42/Getty Images

Tombol Németországban a katari vihar

Egyre magasabbra csapnak Németországban a másfél hét múlva kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság hullámai. Szinte naponta új leleplezések látnak napvilágot arról, hogy dohai funkcionáriusok a rendezés támogatásának érdekében állítólag magas rangú európai sportvezetőket környékeztek meg. Az egyik nagy hal a hírek szerint Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke volt.

A korábbi kiváló, sokszoros válogatott labdarúgó 2002 óta áll a müncheni klub élén. Most viszont azért került az érdeklődés középpontjába, mert a ZDF közszolgálati televízió riportja szerint 2013-ban Katarban egy tekintélyes európai klubvezetőkből álló delegáció vezetőjeként nagy értékű Rolex karórákat fogadott el.

Az ajándékozó a világbajnokság szervezéséért felelős katari bizottság elnöke volt. A delegációt tejben-vajban fürösztötték, és Doha egyik legelegánsabb, ötcsillagos szállodájában, az St. Regis Hotelben szállásolták el őket.

Az órák a ZDF szerint a ráadást jelentették.

A riport szerint a találkozó kulcsfontosságú volt a katari szervezők számára, különös tekintettel arra, hogy nem sokkal a rendezés jogának elnyerése után az öböl menti ország nemzetközi bírálatok középpontjában állt. Elsősorban a különböző korrupciós vádak, a vendégmunkások kizsákmányolása, valamint a túl nagy hőség miatt vitatták sokan a katari rendezés jogosságát. Akkoriban még a nyári rendezés volt napirenden.

Természetesen a delegáció valamennyi tagja tudatában volt annak, hogy lobbiútról volt szó, és természetes az is, hogy senki nem tiltakozott a fényűző vendéglátás ellen – fogalmazott a ZDF.

A vendéglátók figyelmének középpontjában a delegáció vezetőjeként Rummenigge állt. A televízió birtokába került videofelvételek szerint a katari szervezőbizottság elnöke, Hassan Al-Thawadi megkülönböztetett szívélyességgel ajnározta őt. Hazatérésekor a német vámosok csomagjában bukkantak rá két Rolex órára, amelyet a katari hatóságok nem vámoltak.

A ZDF-nek sikerült kideríteni, hogy

az órák értéke 92 ezer euró fölött volt.

A televízió informátorai szerint az órákat a korábbi sztár vendéglátóitól ajándékként kapta. A német hatóságok Rummeniggét 250 ezer eurós büntetéssel sújtották, amit elfogadott, és az összeget be is fizette.

A hullámok azonban most egy katari nyilatkozat miatt is magasra csaptak. A ZDF helyszíni riportjában megszólaltatott, a világbajnokságért felelős katari nagykövet ugyanis a homoszexualitást az elme megbetegedésékeként jellemezte. Az angolul nyilatkozó Khalid Salman szó szerint a "damage in the mind" kifejezést említette, a melegeket pedig bűnösnek nevezte. Hangsúlyozta ugyan, hogy

mindenki beutazhat az országba a világbajnokságra, de – mint hozzátette – mindenkinek el kell fogadnia az ország törvényeit.

A tudósításból kitűnt, hogy a szervezőbizottság szóvivője ekkor közbelépett.

A nagykövet nyilatkozata kiverte a biztosítékot német kormánykörökben. Élesen bírálta és érthetetlennek nevezte a nagykövet kijelentéseit Marco Buschmann igazságügyi miniszter.

A homoszexualitás nem betegség. Aki a világot meghívja egy sportrendezvényre, annak ezt régóta tudnia kell – fogalmazott a miniszter. Nancy Faeser belügyminiszter – aki a közelmúltban Dohában járt – "szörnyűnek" nevezte a nagykövet kijelentéseit, míg a kormány illetékes, az LMBTQ-közösséggel foglalkozó megbízottja a világbajnokság bojkottjára szólított fel.

A homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége sürgette a külügyminisztériumot, hogy adjon ki utazási figyelmeztetést a közösség tagjai számára.

Eközben – az érem másik oldalaként -– egy olyan tanulmány látott napvilágot, amely szerint a német bankok, illetve pénzintézetek rendkívül nagy haszonra tettek szert a világbajnoksággal kapcsolatos katari építési boom finanszírozásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×