eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: Pixabay

A háború miatt új időpontra kerülhet a karácsony is

Az ortodox egyház idén először engedélyezi híveinek, hogy december 25-én ünnepeljenek.

A Julianus-naptár szerint január hetedikére esik Jézus születése: Ukrajnában ezen a napon is tartották meg a karácsonyt évszázadokon át, ám az orosz–ukrán háború hatására változhat a dátum.

2022-ben a hívek december 25-én is ünnepelhetnek az ortodox egyház iránymutatása szerint: a The Guardian cikkében azt írja, ez egyértelmű elmozdulás Vlagyimir Putyin Oroszországától a nyugat felé.

Karácsony időpontjáról hosszú ideje folyik már a vita Ukrajnában. A január hetedikei dátum megegyezik azzal, amit a moszkvai patriarchátus is tart – ez az egyházszervezet, amely megáldotta Putyin hadműveletét. Kirill pátriárka Putyin támogatója, aki korábban azt is mondta, minden, a háborúban meghalt orosz katona megtisztul bűneitől.

2017-ben tette meg az ország az első lépést a decemberi dátum felé:

nemzeti ünneppé nyilvánították december 25-ét,

és az egyház is jóváhagyását adta, hogy a hívek aznap karácsonyi imát mondjanak.

Ezt követően a Kijevi Metropolitánia 2022. októberi zsinati ülésén kéréseknek eleget téve bejelentette, hogy a gyülekezetek 25-én teljes istentiszteletet tarthatnak, ha úgy kívánják. A döntés országszerte mintegy hétezer közösséget érint.

Az egyház szóvivője, Jevsztratij Zorja érsek elmondta, hogy adatokat fognak gyűjteni arról, hogy hány hívő vett részt az istentiszteleten 25-én, amely idén vasárnapra esik.

"Nem akarunk senkit sem kényszeríteni. Megértjük, hogy ez nem old meg semmit. Én személyesen fogom eldönteni, hogy mit tegyek, miután beszéltem a híveimmel. Jobb, ha ezt a folyamatot lassan és sikeresen előmozdítjuk" – fogalmazott.

A háború előtt

a hívek harmada támogatta a decemberi ünnepet,

az érsek szerint ma már magasabb ez a szám.

Egyházak harca az országon belül

2019 óta 1600 egyházközség csatlakozott az Ukrajna Ortodox Egyházához az Ukrán Ortodox Egyházból, amely a közelmúltig hűséges volt a moszkvai patriarchátushoz. Mostanra elhatárolódott Kirill pátriárkától, az egyházmegyék mintegy fele már nem említi őt az imákban. A két egyház hasonló nevet visel. Volodimir Zelenszkij elnök elődje, Petro Porosenko megpróbálta rávenni az Ukrán Ortodox Egyházat, hogy törvényesen nevezze át magát az Ukrajna Orosz Ortodox Egyházára.

A kísérlet kudarcba fulladt, miután a Kreml-barát Ellenzéki Blokk párt – amelyet mostanra betiltottak – az alkotmánybírósághoz fordult.

A december 25-re való áttérés része annak a folyamatnak, amely Oroszország, a Szovjetunió és a kommunizmus szimbólumainak lebontására irányul. Tarasz Psenyicsenkij, a kijevi Tarasz Sevcsenko Egyetem egyháztörténet-professzora elmondása szerint a fiatalabbak maguk kezdeményeznek párbeszédet az ünnep időzítéséről és december mellett foglalnak állást, viszont az idősebbek nehezebben fogadják el a változást. A 16-17. században

volt már egy kísérlet az átütemezésre, de az nem zárult sikerrel.

1914 és 1916 között, az első világháború idején, a nyugati Ivano-Frankivszk egyházmegye bevezette a december 25-i dátumot. A változtatás a tradicionalisták, az értelmiség és az erős orosz ortodox egyház ellenállásába ütközött. Az orosz forradalom után a bolsevikok polgári célokra áttértek a Gergely-naptárra, de a moszkvai pátriárka a korábbiak szerint folytatta.

Psenyicsenkij szerint az orosz hagyományok túszként tartják az ukránokat: óvatosan le kell bontani ezeket.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Megjött a bejelentés: még két úszó LNG-terminál áll üzembe Németországban a tél előtt

Megjött a bejelentés: még két úszó LNG-terminál áll üzembe Németországban a tél előtt

Még a tél előtt üzembe helyeznek két úszó terminált cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására Alsó-Szászország partjainál, Stadéban és Wilhelmshavenben - jelentette be a szövetségi üzemeltető társaság, a Deutsche Energy Terminal (DET) szóvivője vasárnap. A projektek indulását még az első félévre lehetett várni, de szállítási problémák adódtak, így a következő hetekben indulnak majd el, amikor a német föld alatti gáztárolók töltöttsége 96%-os, ami az éves német gázfogyasztás 27%-a. A gázellátás biztonságáról és gázbeszerzési stratégiákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő itt jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 13:44
×
×
×
×