eur:
392.91
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király és felesége, Kamilla a kétkamarás brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésén a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

Gálik Zoltán: III. Károly szerényebb koronázásra, Kamilla kisebb koronára számíthat

Május 6-án tartják III. Károly koronázását Londonban. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban az udvar kisebb kiadással számol, bár a szimbolika fontos marad – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense.

Gálik Zoltán nagy állami ünnepségre számít, amelynek előkészítése és megszervezése is hosszabb időt vesz igénybe, ugyanakkor szerényebb ceremóniát terveznek, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos lehet az embereknek az, hogy az esemény ne kerüljön olyan sokba, mint a 70 évvel ezelőtti. Az is nagyon fontos azonban, hogy milyen alkotmányos, illetve vallási szimbolikát tart majd meg az ünnepségen III. Károly.

A szerényebb ceremónia elsősorban azt jelenti, hogy jóval kevesebb vendéget hívnak meg. II. Erzsébet koronázásakor,1952-ben mintegy nyolcezren voltak jelen a Westminster apátságban. Mivel egy protokolláris eseményről van szó, a világ állam- és kormányfői meghívást kaphatnak, de már nem ennyien, hanem csak mintegy kétezer résztvevőre számítanak a szervezők.

A Corvinus Egyetem docense azt is elmondta, hogy III. Károly hitvesét, Kamillát is megkoronázzák majd, bár ő nem királynő, hanem csak királyné lesz. Az ő megkoronázásáról egyébként a királynak kell döntenie, és azt a parlament hagyja jóvá. Ez az évszázadok óta élő hagyomány. Gálik Zoltán hozzátette: a királyi hitves koronázási ceremóniája rövidebb, a koronája pedig kisebb, mint az uralkodóé, III. Károlyé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×